Att resa med tåg

Det har väl inte undgått någon att svenskarnas tågresande utomlands har ökat och att det till största delen beror på att vi befinner oss i en miljökris där det inte är hållbart att vi flyger så som vi har gjort tidigare.

Att ta tåget istället för flyget kan dock ibland vara både krångligare och dyrare. Detta beror snarare på att flyget är ”för billigt” och på att smidiga lösningar har prioriterats där det mesta resandet förekommer. Vi kan redan se att tågresandet gradvis prioriteras mer och mer vilket kommer underlätta och hjälpa denna tågtrend ännu mera.

För mig är detta ett nytt sätt att tänka kring resande och jag tror nyckeln ligger där, att ändra vårt tänkande. Jag upplever dels att det kan finnas en stor dos pepp i att veta att mitt resande inte gör alls samma skada på vår planet, dels (för att citera en gammal hederlig klyscha) att resan är målet. Eller åtminstone kan resan till en plats vara mer än bara en transportsträcka, det kan vara en del av upplevelsen. Slänger vi in en resa i sovvagn i mixen så har vi ju en mycket skönare resa där vi dessutom sparar in en hotellnatt.

Facebookgruppen Tågsemester växer så det knakar och där kan du hitta tips och råd. Det är vanligt att resa med Interrail-pass, särskilt om man ska luffa runt ett tag. Jag själv började mitt tågresarliv med resan Lissabon-Stockholm, med ett litet stopp i Paris, och då bokade jag varje tågresa för sig själv, mestadels via appen Omio. Det finns även möjlighet att anlita resebyråer för att få hjälp med bokningarna.

Det är alltså lite av en ny värld att utforska, och det kan faktiskt vara riktigt kul. Steg för steg kan vi förändra vårt tänkande om vi hjälps åt och fokuserar på att peppa istället för att skamma.
IMG_5791
Josefine Larsson