Bananens dag

mat
line_1
Skrivet av
God Jord

Vår vän Julia Helleday har samlat tre av sina bästa recept på vad en kan göra med brunprickiga bananer istället för att slänga. Hur bra som helst!

Frasiga BANANCHIPS med kanel & kardemumma

5 personer - vegan, glutenfri, raffinerat sockerfri, nötfri

4 väl mogna bananer
1 msk citronsaft
½ tsk vatten
En nypa havssalt
Ca. 1 tsk kanel
Ca. 1 tsk kardemumma

Sätt ugnen på 100 grader. Skär bananerna tunt och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Rör ihop citronsaft och vatten och pensla bananerna lätt. Strö salt, kardemumma och kanel över bananslantarna. Grädda i ugnen cirka två timmar. Vänd bananslantarna efter en timme. Lämna att torka ett tag i rumstemperatur så att de blir riktigt ordentligt krispiga.

bananchips

Krämig BANANGLASS med choklad & valnötter

2-4 personer - vegan, raw, glutenfri, raffinerat sockerfri

4 frysta brunprickiga bananer
6 msk kakao
1 dl hackad mörk choklad
2 dl hackade valnötter

Skala bananerna, bryt i bitar och lägg i frysen minst tre timmar. Mixa första banan och kakao till en slät glass. Rör sedan ner choklad och valnötter. Servera direkt!

bananglass

Saftig BANANKAKA med russin, solrosfrön & kanel

12 personer - raffinerat sockerfri, glutenfri, nötfri, mjölkfri

1 dl solrosfrön
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl bovetemjöl
1 ½ dl rismjöl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 ½ tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
½ dl linfrön

Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform med bakplåtspapper. Mixa alla torra ingredienser till ett grynigt mjöl i matberedare. Häll över i en bunke och ställ åt sidan.

6 riktigt mogna bananer (cirka 7 ½ dl mosad banan)
4 äggulor
5 msk flytande kokosolja
½ dl honung
½ dl vatten

Separera äggulor och äggvitor. Mixa bananer, äggulor, kokosolja, honung och vatten till en slät smet i matberedare. Ställ åt sidan.

4 äggvitor

Vispa äggvitorna vitt och fluffigt. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det rinner ut. Ställ åt sidan.

2 dl russin

Dags att blanda ihop alla komponenter. Börja med att röra ihop det gryniga mjölet med banansmeten. Vänd sedan försiktigt i de vispade äggvitorna och rör om väl. Häll sist ner russinen och rör ett par varv till.

Häll smeten i springformen och låt stå 10 minuter. Obs! Hoppa inte över det här steget, det låter fiberhusket svälla och är viktigt för att kakan ska hålla ihop efter gräddning.

Grädda banankakan mitt i ugnen i cirka 1 ½ - 2 timmar. Kakan ska vara lite saftig i mitten när den är klar. Den kräver lång tid i ugnen för att bli helt genomgräddad, så täck gärna över den med folie efter en timme för att undvika att brännas.

Ta ut banankakan och låt svalna på galler en stund innan servering. Servera kakan med mandelsmör, dadelsirap och lite havssalt på toppen.

banankaka