Martin Luther King och 50 år av inspiration

medmänsklighet
line_1
Skrivet av
David Gunnevik

Han blev bara 39 år. Han fick inte se sina barn växa upp. Han fick aldrig lära känna sina framtida barnbarn. Han fick heller inte se Barack Obama bli insvuren till USA:s president, då han vid tillfället i så fall skulle varit 80 år gammal. På en torsdagskväll för exakt femtio år sedan, den fjärde april 1968, sköts Marthin Luther King Jr till döds.

Jag vet inte vad han hade för åsikt kring miljön. Men i ett USA där du kunde bli slagen, torterad, lemlästad och hängd bara för att du var mörkhyad, så kämpade Martin Luther King för rättvisa och människors lika värde. Han talade om kärlek istället för hat, att slå tillbaka mot våldet med ickevåld. Han och de andra inom medborgarrättsrörelsen var beredda att dö i kampen för en bättre värld och för sina rättigheter som människor.

En tid innan han blev mördad talade Martin Luther King inför en folksamling och citerade Bibeln och Mose som gick upp på ett berg och på håll såg ”Det förlovade landet”, det israeliterna kämpat för som skulle komma att bli sanning. Martin Luther King talade då om hur han själv hade haft en syn, hur han själv varit uppe på ett berg och sett ”Det förlovade landet”, den rättvisa och den ljusare värld som han och alla de andra kämpade för. Martin Luther King Jr:s liv och gärningar är helt enkelt något som alla kan inspireras över.

För du och jag behöver förebilder, vi behöver människor att se upp till och inspireras av. Dessa människor som är villiga att riskera sina liv för kampen mot rättvisa och en bättre värld.

Här i Sverige riskerar varken du eller jag våra liv för vårt engagemang. Vi riskerar inte särskilt mycket alls egentligen, om vi ens riskerar något. Men det är också det som är grejen – du och jag riskerar inte att dödas för att vi kämpar för en bättre värld och för vår miljö. Martin Luther King och människorna i medborgarrättsrörelsen visste att de mycket väl kunde dö i kampen för rättvisa. Men de fortsatte ändå.

Nu menar jag inte att du ska engagera dig på grund av dåligt samvete. Snarare att du ska inspireras av det jag skrivit. För visst är det underbart att vi har sådana möjligheter här i Sverige till att kämpa för en bättre värld, att sprida ett ljus, att inspirera vår omgivning – och att vi faktiskt inte riskerar särskilt mycket. Ingen av oss riskerar livet för vårt engagemang. Men vi kan inspireras och motiveras av de i världen i nutid och dåtid som trots att de riskerar att dödas, är villiga att offra sina liv i kampen för en bättre värld. Det är i alla fall en stor inspiration och motivation för mig.

David Gunnevik

David Gunnevik

Läser Ämneslärarprogrammet i historia och svenska. Älskar att sitta utomhus en solig dag med kaffe, bok, musik i hörlurarna och blicka ut över Guds underbart fantastiska skapelse. LJUVLIGT.

Läs mer