Hur vi vinner goda vanor

Har du också svårt hålla koll på allt hållbarhetstänk och tillämpa det? Eller att hålla fast vid motivationen utan att falla tillbaka i gamla kängor? Ofta tror jag vi inbillar oss att det vi behöver göra är att “inse” det dåliga, “verkligen bestämma oss”, och sen kommer vi alltid göra rätt. Simsalabim! Från slentrian till medvetenhet. Men så funkar sällan vi människor.

Få klarar av att ändra hela sitt liv på en gång. Vi är kroppsliga och styrs av vanor och muskelminne. Vi behöver därför byta ut gamla vanor mot nya, och det är kämpigt och tar tid. 66 dagar ungefär tar det att komma in i en ny vana. Ta havremjölkdrickande, exempelvis. För mig, som tidigare älskade smaken av komjölk och fick kväljningar av ett glas havremjölk (det var hemskt!!) tog det månader, kanske ett år innan jag verkligen gillade den nya drycken. Jag provade en smutt eller ett glas då och då. Och inte ens nu dricker jag havremjölk på samma sätt som jag drack komjölk. Annorlunda helt enkelt.

För andra kanske detta kan gå fortare, eller ta flera år. Några vänjer sig kanske aldrig vid den lite sötsträviga havresmaken. Men tänk om just du skulle kunna börja gilla det? Eller tänk om du kunde ta cykeln till jobbet istället för bilen? Nu under fastan tar många av oss chansen att avstå något för att vinna något bättre. Vi går in i annorlunda vanor, kanske som ett slags träning för livet i stort. Här är mina tips för att vinna nya vanor:

1. Ta små steg. Jag tror det är så lätt att ta sig vatten över huvudet, och sikta högt utan en konkret och realistisk plan för hur man ska nå dit. Kanske har Gud stor nåd med dig och befriar dig snabbt. Men annars blir du nog lätt din egen största kritiker. Vi har en begränsad förmåga att ta in ny information och anpassa vårt liv efter den. Därför kan det vara klokt att fokusera på ett område i taget, och sätta upp tydliga delmål för att uppnå förändring. Ett steg i taget, ett handlingsmönster i taget. Havremjölk en gång i veckan, sen två, sen varannan vecka osv. Och varför inte börja prova nu, under fastan?

2. Var stolt över dina framsteg! Var glad och tacka Gud varje gång du befrias från slentrianmässigt beteende. Varje gång du växer i förmåga att agera bortom den egna njutningen i nuet.

3. Låt inte misslyckanden sänka dig - lär dig av dem. När du misslyckas nån gång på vägen - som vi alla gör - ge då inte upp hela loppet som en bantare som av uppgivenhet äter hela tårtan då han får smaka. Se upp till Jesus nådefulla blick, låt honom resa dig upp och se det som ett undantag på vägen till ett annat liv! Och om det händer flera gånger, fundera över vad det är som gör det extra svårt. Är ditt mål för högt satt? Hur påverkar din närmiljö dig? Har du svårt att stå emot frestelser när du är trött? Be Anden om kraft och vishet.

4. Låt andra hjälpa dig. Varför göra det ensam? Bästa sättet att hjälpa dig själv att förändra dig är att berätta för andra om ditt beslut. Typ "Jag har tänkt på det här med klädkonsumtion. Det kräver så mycket vatten och arbetskraft så jag vill lära mig köpa bara det jag behöver, och dela med mig eller låna av kompisar till särskilda tillfällen. På ett år vill jag minska min klädkonsumtion till X plagg i månaden. Vem vill haka på?" Då kan de hjälpa dig nå det. Och på samma gång kan du få med dig fler. Kanske kan du hitta någon direkt som också vill fatta ett liknande beslut. Och om du sen fortsätter berätta om hur det går så kan fler omkring dig inspireras och ta efter. När de ser hur du förändras så kommer de inspireras. Men du behöver göra det känt, allra helst då det händer!

5. Dela din resa för att inspirera fler. Skriv på sociala medier, berätta för din familj och ta varje tillfälle som ges att berätta om det du gör och varför. Undersökningar visar att vi gör som människor omkring oss. När vi tror att våra grannar låter bilen stå eller konsumerar lite så gör vi det också själva. Så om du visar på ett annat sätt att göra något så kommer folk följa efter, även om de från början bryr sig mindre än du. Du är alltså otroligt viktig för att påverka människor omkring dig, och du behöver bara bli ett gott exempel att följa. Precis som Paulus var ett exempel för de han lett till tro kan du vara ett! (1 Kor 11:1, Fil 3:17) Se bara till att vara öppen också med dina misslyckanden.