Lucka 4
Vegansk Janssons frestelse á la mormor
Under lucka 4 gömmer sig kalenderns första julbords-tips! För några år sedan fick min mormor uppdraget att göra Janssons frestelse till vårt julbord och bestämde sig då för att göra en vegansk variant till mig och min kusin - vilket blev SUCCÈ! Det slutade helt enkelt med att alla ville ha den veganska varianten och den andra blev kvar.
Ingredienser:
8 bufféportioner
- 2 gula lökar
- 1/2 dl kapris
- 2 msk mjölkfritt margarin
- 1/2 tsk malen kryddpeppar
- 1 dl solroskärnor
- 1 kg potatis
- 5 dl havrebaserad grädde (14 %)
- 1 1/2 dl havredryck
- 2 krm malda kryddnejlikor
- 1 krm malen kanel
- 1 tsk salt
- 2 krm malen svartpeppar
- 1/2 dl ströbröd
- 3 msk mjölkfritt margarin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk i margarinet. Hacka kaprisen. Krydda löken med kryddpeppar och rör ner kapris och solroskärnor, låt steka någon minut.
- Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Varva potatisen med lökfräset i en ugnssäker form.
- Blanda ihop havregrädde och havredryck med kryddorna och häll över potatisen. Strö över ströbrödet och klicka på margarinet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.