Människans makt

medmänsklighet
line_1
Skrivet av
David Gunnevik

Jag sitter och studerar i en av alla Uppsalas universitetsbyggnader. För dig som inte kände till det så ligger Uppsala universitet inte på ett enda ställe. Olika utbildningar har olika byggnader på olika ställen över hela Uppsala. Och jag är alltså i en av dessa byggnader. Närmare bestämt vid ett bord i en sorts korridor, med fönster till vänster om mig och folk som passerar förbi till höger om mig.

En nyckelpiga på fönsterkarmen bredvid mig har hamnat upp och ned och ligger där och sprattlar nu för sin överlevnad. I någon kort sekund överväger jag att resa mig upp och hjälpa nyckelpigan. Även om den inte kan skriva några blogginlägg så har den väl också ett livsvärde. Själviskt sett åtminstone för mig. En värld utan nyckelpigor hade varit lite tråkigare än en värld med nyckelpigor. Att tänka att nyckelpigor bara finns för estetiska själ för oss människor låter oerhört själviskt, men det är ju ett synsätt i alla fall. Och synsättet kan ju påverkar kring om jag ska hjälpa nyckelpigan eller ej. Att låta lagen ha sin gång och att starkast överlever. Klarar nyckelpigan sig har den visat sig värdig att fortsätta leva. Om jag räddar nyckelpigan har den då visat sig värdig att leva? Men jag kan ju också som sagt rädda den av mina själviska skäl till att det är trevligt med småkryp som flyger runt.

De ska råda över havets fiska och himlens fåglar, över boskapsdjuren och alla kräldjur som rör sig på jorden. Låter väldigt bibliskt, vad nu menas med det. Men det är just från bibeln, I början av gamla testamentet, detsamma som judarna läser. Utifrån den frasen kan man ju se det som att vi människor står över allt annat och kan styra och ställa hur vi vill. Om man tolkar ”råda” synonymt med ”härska”. Att vi kan exploatera hela vår värld hur som helst. Så varför bry sig; Gud har gjort oss människor till enväldiga härskare över denna värld och jag kan bete mig mot den hur jag vill.

Fast så är det ju inte. Självklart är det inte så. Att råda innebär ett ansvar.

Och oavsett om nyckelpigan, hunden, älgen, världen och universum är skapad eller utvecklad eller både och – så har vi ett ansvar för den. Just för att vi människor är allt det vi är. Just för att vi människor har möjlighet att både förstöra och bygga upp vår värld. With great power, comes great responsibility. Om man är stark, måste man vara snäll. Spindelmannens morbror och Bamse är ju nästa lika kloka som bibeln.

Så inse först hur fantastisk världen är runtomkring oss, och inse sedan också att du kan hjälpa till att fortsätta göra världen och dess innehåll till något fantastiskt. Och att du faktiskt också borde hjälpa till. Hur du gör det är upp till dig.

Så därför borde jag ju självklart hjälpa den där nyckelpigan. Och för er förresten som sett mig som en skoningslös djurplågare som skrivit en hel text om att ta hand om vår värld samtidigt som jag låtit nyckelpigan sprattla där på fönsterkarmen, så kan jag ju tillägga att nyckelpigan på bara ett antal sekunder kom tillbaka på sina fötter efter att ha hamnat upp och ned. I en kort stund låg den på rygg och sprattlande stirrade upp mot en framtida död. Men den kämpade sig framåt och lyckades vända döden till liv. Oerhört dramatiskt. Men det är ju trots allt när du varit med om mörker som du verkligen kan uppskatta ljuset.

David Gunnevik

David Gunnevik

Läser Ämneslärarprogrammet i historia och svenska. Älskar att sitta utomhus en solig dag med kaffe, bok, musik i hörlurarna och blicka ut över Guds underbart fantastiska skapelse. LJUVLIGT.

Läs mer