Veganpizzadagen

mat
line_1
Skrivet av
God Jord

Vegansk latmanspizza med mängder av örter

Vegansk, glutenfri, nötfri.

Pizzadeg
2 dl rismjöl + extra till utbaket
1,25 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
3 dl vatten
1 msk rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop rismjöl, bovetemjöl, fiberhusk och salt. Häll därefter i olivolja och vatten och vispa direkt! Låt smeten stå och binda ihop sig i 15 minuter. Ta fram en bakpappersklädd plåt, mjöla den och tryck ut degen/smeten med hjälp av dina händer till en platt botten. Degen räcker till en hel plåt. Grädda pizzabottnen i ugnen cirka 15 minuter. Förbered toppingen under tiden.

Pizzatopping
6 små mandelpotatisar
4 champinjoner
1 liten zucchini
2 vitlöksklyftor (pressade)
2 msk fryst persilja
1 msk fryst dill
2 msk fryst gräslök
1,5 msk fryst basilika
1 dl pumpafrön
0,5-1 dl rapsolja
Salt & peppar

Tvätta potatis, champinjoner och zucchini. Skär tunna skivor av samtliga grönsaker, föredragsvis med hjälp av en mandolin eller liknande. Blanda ihop grönsakerna, pressad vitlök, frysta kryddor, pumpafrön, rapsolja (tillräckligt för att täcka allt), salt och peppar. Blanda ordentligt. Sprid ut toppingen över pizzabottnen. Grädda i ugnen 20-25 minuter. Sätt på grillfunktionen de sista fem minuterna för att få lite extra färg och krispighet. Ta ut ur ugnen och servera direkt.

vegansk-pizza_2

Recept och bilder av Julia Helleday.