Bibelstudium 1/6

Del 1: Att vara en bild av Skaparen

Bibelställe: 1 Mosebok 1:26-28

“Gud sade: “Vi ska göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden.” Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem. Gud välsignade dem och sa till dem: “Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.”

I Första Moseboken ser vi en Gud som bara inte kan låta bli att skapa; som bara inte kan låta bli att ösa sin kärlek och skapa ordning utav oreda. Vi ser en Gud som njuter och gläds av det skapade redan innan människan finns med i bilden och erkänner det som gott om och om igen - “Och han såg att det var gott”. Och sen kommer vi in i bilden. I en av de mest vackra och teologiskt rika ställena i Bibeln, hittar vi den kreativa, ordning-utav-oreda-Guden forma en unik varelse från sin egna gudomlighet: en människa.

Förr i tiden var det ganska vanligt för kungar att skapa bilder av sig själva. Innan television, internet och digitalkameror brukade härskare och kungar som precis blivit krönta resa statyer av sig själva över hela deras land och riken. Syftet var att förmedla makt och auktoritet till provinser långt borta, men också ett sätt att tillkännage kröningen av en ny härskare så att alla undersåtar skulle känna igen sin nya kung. Statyerna av dessa härskare var inte härskarna själva, utan var avsedda att peka på härskaren, för att påminna undersåtarna vem deras sanna kung var.

Första Moseboken säger oss att det här är en aspekt av vår bildbärande roll: att bära avbilden av, och peka på, skapelsen sanna kung. För att spegla bilden av vår kärleksfulla, ordning-utav-oreda-Gud till resten av skapelsen. Inte för att inkräkta på den sanna Gudens auktoritet, inte för att utnyttja vår status för att missbruka och exploatera, men för att påminna den skapade världen - och oss själva - vilken den sanna härskaren är.

Många har genom historien använt ord som “härska” i 1 Moseboken som en tillåtelse att göra vad vi vill med skapelsen, som ett sätt att lägga beslag på Guds auktoritet. Det perspektivet går dock emot det vi lär oss i 1 Mosebok 2, men vi kommer till det senare.

Bibelstudium från Young Evangelicals for Climate Action, översatt av Sandra Edin