Begagnat och (eventuellt) kortvarigt eller nytt och hållbart

”Jag har precis köpt skor för 3000kr.”
"Va?!? Är du galen?"
”Jag vet inte, det återstår att se.”

Så kunde det låta när vi i höstas hade tagit steget och köpt de dyraste skorna hittills i våra liv. Eric hade länge gått med trasiga skor och nu började det märkas i form av ryggsmärtor. Vi insåg att vi var tvungna att göra något åt problemet och vårt första val var att gå till vår lokala skomakare för att se om vi kunde laga dem. Väl där fick vi dock beskedet att det inte fanns så mycket att göra, skorna var inte gjorda för att kunna lagas. Vi hade verkligen ingen lust att gå in på något shoppingcenter, köpa liknande skor och om tre år sitta i samma sits. Eric hade hållit utkik efter begagnade skor ett tag, men inte hittat något bra. Carolina hade börjat kolla på skor som är gjorda för att laga. Inne hos skomakaren inföll ett lugn som gjorde det så lätt att ta ett beslut. Vi är båda otroligt dåliga på att bestämma oss, men efter att ha sovit på saken gick vi därifrån med randsydda boots, och aldrig har vi haft en så bra magkänsla efter ett köp. Dessa skor är gjorda för att med rätt vård och några lagningar på vägen hålla 10, 15, 20 år. Vi hoppas att vår magkänsla är lika bra när dessa år är förbi. (Vart är vi i livet då? När vi passerat 30, eller 40? En svindlande tanke i vårt kortsiktiga samhälle.)

Varför köpte ni inte Second Hand?

Först och främst var det för att det blev akut, och begagnatmarknaden inte kunde tillgodose våra behov just då. Om vi önskar att vi haft bättre framförhållning och köpt Second Hand? Vi vet faktiskt inte. Dilemmat kring nya eller begagnade skor tycker vi är svårt. Begagnat är alltid bra, men vi ser också ett behov av att börja en trend i hållbara varor som vi vårdar och älskar. Vår dröm är inte att det blir fler och fler människor som köper de skor som någon annan allt för snabbt ratat. Vi drömmer om att skohyllorna på Second Hand-butikerna och Blocket-annonserna ekar tomma för att alla köper skor som de använder stora delar av sina vuxna liv, tills de bär på så många minnen att de inte klarar av ett enda steg mer.

Hade ni inte kunnat lägga pengarna på något mer värt?

Jo, antagligen. Frågan är om vi hade gjort det? Ärligt talat, förmodligen inte. Eric behövde ett par skor som han använder 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan, 7 månader om året. Vi ville därför köpa något som hans kropp mår bra av och som kommer stå sig genom åren. Vi hoppas därför att pengarna går till att uppmuntra en bransch av hållbara skor, bygga upp skomakaryrket och motivera oss att vårda våra skor. Bättre än att stödja de stora skokedjorna vart tredje år tycker vi!

Hur hade ni råd med detta på en inkomst från 150% studier?

Svaret blir likt det på förra frågan. Var hade pengarna annars hamnat? På en allt för stor godispåse till Mello, lite för mycket mat som hamnar i komposten och en flygbiljett ut i Europa? Det handlar enbart om prioriteringar. Om man noga väljer vad man lägger sina pengar på är det lätt att vara rik på lite. Dessutom har vi studenter det ganska gott ställt om vi tänker efter, eller?

Vill ni verkligen belasta jordklotet med ett nyköp?

Nej, egentligen inte. Just därför hoppas vi att detta köp kan göra att vi slipper det. Vår förhoppning är att vi om 20 år kan säga ”Ja, lädret börjar bli slitet, men med ännu en renovering av sulan ska de nog hålla ett par år till”. Vi lever i överflöd och vi gör mycket som värker i våra gröna hjärtan. För oss handlade detta om mycket mer än att köpa ett par skor. Det handlade om att slå oss fria från konsumtionshetsen och att komma in i ett mer långsiktigt tänkande. Det handlade även om vårt eget mående och att komma åt friheten i att inte behöva besöka ett shoppingcenter. Vi vill bort från all stress som samhällets kortsiktiga ekorrhjul skapar. Vi hoppas att vår framtid kommer innehålla ”skön magkänsla” vart 20:e år istället för en årlig stress över det som behöver slängas och bytas ut.

52369224_258568068384060_3912390498538487808_n

Carolina och Eric Matteusson