Corona

Corona. Det verkar vara det enda vi pratar om numera. Det är märkliga tider. Ett virus som för många inte blir mycket värre än en vanlig influensa, men äldre och redan utsatta drabbas mycket hårt. Dessutom har i princip ingen immunitet, så spridningen blir exponentiell och mycket allvarlig, hur många sjuka samtidigt klarar ett samhälle? Larm, kraftfulla åtgärder för att lindra spridning och nöd, krispaket för att rädda ekonomin. En otrolig kraftsamling, inte minst bland vårdpersonal.

”Tänk om…”. Det är ett tankemönster man oftast borde passa sig för. En av mina största ”tänk om” ögonblick i modern tid var när George W. Bush vann över Al Gore i ett av de tightaste presidentvalen någonsin. Tänk om vi hade haft en miljökämpe som ledde USA i början på 2000-talet.

Idag tänker jag, tänk om vi hade agerat på samma sätt kring miljöförstöring när vi först förstod. För flera årtionden sen. Innan vissa av våra miljövidriga beteenden hade gått för långt. Eller för den delen för några år sedan när allvarliga IPCC (FN) -rapporter släpptes. ”Vi avråder från onödiga flygresor på grund av klimathotet”. ”Vi har idag klubbat igenom det största ekonomiska paketet i Svensk historia för att ställa om, bli koldioxidneutrala och bevara biologisk mångfald inom tidsramen IPCC ställt upp”. Det är lätt att bli modfälld. För så låter det ju inte. Men tänk om…?

För ett par veckor sedan såg jag och min flickvän filmen Amazing Grace om den varmt troende William Wilberforce liv, hans kamp för djurrätt, bättre skolgång, den kristna tron och inte minst avskaffandet av slaveriet. Han, Thomas Clarkson och många andra kämpade i åratal. Motståndarna påpekade hätskt att det skulle sänka den brittiska ekonomin (sound familiar?) och stod emot år efter år. Tre dagar innan han dog fick Wilberforce uppleva hur en ny lag klubbades igenom som i princip avskaffade slaveriet i det brittiska imperiet.

Tänk om det här underliga Corona/Covid-året kan få bli året då vi inser att vi kan ta oss igenom otroligt tuffa saker tillsammans. Tänk om det kan få bli ett år där vi räddar de delar av ekonomin vi faktiskt kan behålla om den unga generationen ska ha drägliga liv i framtiden. Tänk om vi 2020 kan börja tänka om?

I flera stora städer runt om i världen ser man himlen igen, för utsläppen har minskat så mycket på grund av de ekonomiska bakslagen från Corona/Covid. Kanske kan man se det som en bild över hur det finns ljus i mörkret och möjligheter i prövningarna vi står inför trots allt. Om vi klarar den här abrupta förändringen, kan vi inte med samma energi bygga den värld som håller för nästa generation då också? Lämna smogmolnens tid bakom oss, vända blicken uppåt och se stjärnhimlen igen. Lämna själviskhet, irrationalitet och kortsiktighet, och titta upp mot osjälviskhet, hållbarhet och en blomstrande skapelse!

Tänk om?