Du förändrar världen!

medmänsklighet
line_1
Skrivet av
Johannes Widlund

Det är inte svårt att förändra världen. Du gör det. Jag gör det. Oavsett om vi vill det eller inte, gör vi det. Utmaningen ligger i att välja på vilket vis.

Den globala storfamiljen kommer bestå av minst 9,6 miljarder människor i framtiden. Härligt. Ännu fler berättelser att ta del av. Ännu fler som kan sjunga i kör, spela fotboll på stranden och dricka fairtrade-the med mig.

I Shanghai är det vissa dagar så dålig luft att äldre människor ombeds stanna inne och göra så lite fysiskt krävande saker som möjligt. Under augusti månad hade vi gjort av med vad jorden klarar av att ge oss på ett år.

Jag har ett sånt där ungdomligt hoppfullt mål med livet. Att vara en bra människa. Att göra min omgivning lite bättre. Köpa nån en kaffe, berömma en tröja, le när man hälsar på kassörskan på Hemköp. Konsten att vara snäll. Vad innebär det egentligen 2014?

Som medelsvensk lever jag på ett sätt som gör att vi skulle behöva 4 jordklots resurser för att alla skulle kunna leva som jag. Problematiskt eftersom jorden inte växer. Särskilt problematiskt med tanke på att vi skulle kunna vara långt över 10 miljarder människor om 50 år eller så. Och det slog mig och mina ambitioner i ansiktet, hårt. Tänk att skriva om meningen. Jag signalerar med mitt liv att 75% av jordens befolkning inte förtjänar att leva som jag. Att de förtjänar ett sämre liv, eller inget liv alls.. Att den här planetens klimatproblem får lösas någon annanstans. För jag vill ju leva som jag gör nu. Med bil, utlandsresor och så mycket kläder att ingen tycker att jag “jämt har samma outfit”. Vad innebär det att vara snäll 2018?

Jag tror det är att leva i medvetenhet om att mina val påverkar världen. Om att förstå att världen är i kris. Att jag som svensk är en stor del av problemet. Och lösningen. Jag skrev för en tid sedan att politikens högsta mål måste vara att skapa ett samhälle som skulle kunna multipliceras över hela jorden och innebära ungefär samma välstånd för alla dess individer. Allt annat är att säga att De är mindre värda än Mig. Fast än viktigare är att ha som personligt mål att leva så att andra kan leva. Vi är politiken. Vi är samhället. Våra hjärtan är startgroparna för en förändring som måste ske. I våra hjärnor sker kriget. Kognitiv dissonans. Vi vill inte ha två tankar som står i strid med varandra samtidigt i huvudet. Vi kan inte hantera att sättet jag lever på aktivt bidrar till en sämre värld i ett större perspektiv. Att jag som svensk är en av de största bovarna i tellus sprint mot miljöravinen vi alla vet kommer. Den tanken går inte ihop med att jag vill leva precis som jag gör nu. Där har vi själva essensen. Vi kan inte se på vår historia och låta den bestämma vår framtid. Vi måste leva annorlunda. Vi måste ställa om totalt. Vi måste välja vinnare i våra huvuden.

Åh vad jag vill skaka om varenda läsare som jag blev omskakad när jag kom fram till det här. Bilresor och flygresor kan inte längre ses som standardsättet att resa på. Kött kan inte vara givet. Vi måste leva annorlunda. Betala för klimatsmarta lösningar. Allt annat än klimatvänligt är för billigt eller för dåligt. Välja med plånboken, hjärtat, hjärnan och fötterna. För mig är det numera otänkbart att ha ett annat mål än att leva på ett sätt som innebär att alla kan leva med ungefär samma standard som jag. Jag kämpar mig ditåt. Men vill ha hjälp.

Låt oss samlas kring detta enkla mål. Inte anpassa oss efter politikernas obeskrivligt låga tempo. Låt oss skapa ett klimatneutralt samhälle. Låt oss skapa ett samhälle som tar hand om barnen i Bangladesh lika mycket som barnen i Båstad. Låt oss med samma energi och enhet som när vi står inför krig tackla mänsklighetens största utmaning. Låt oss släppa vårt eget och leva för varandra. Ta rygg på osjälviskheten, lägga värde i det immateriella och ifrågasätta vartenda köp. Vi kan. Vi måste.

En ungdomlig hoppfullhet tänker att det kan vara väldigt roligt också. Vi är underdogs i en stor fotbollsmatch. Även förlusttippade lag har tryckt upp pärlor i krysset och firat på knä vid hörnflaggan. Det ser alltid så hemskt trevligt ut. 4-4 mot Tyskland. Nu kör vi. Du förändrar världen. Välj hur.

Bli medlem i God Jord så gör vi det tillsammans. Du, jag och Gud.

Johannes Widlund

Johannes Widlund

Mäkta ödmjuk/stolt ordförande för God Jord! Vi vill hjälpa svensk kristenhet att leva osjälviska och hållbara liv. Jag är övertygad om att det också kan vara riktigt kul! Pluggar miljökommunikation!

Läs mer