Fira rättvisan idag!

aktuellt
line_1
Skrivet av
Erika Stacke

Denna till synes helt vanliga tisdag är i själva verket en alldeles speciell dag för både fasta och fest.

Kanelbullens dag, mors dag, våffeldagen... Det finns många dagar att uppmärksamma. Till alla som tycker om att fira såna där speciella dagar vill jag bara säga grattis! För idag finns anledning att fira. Det är nämligen världsdagen för social rättvisa, en dag som självaste FN instiftat! (Det råkar också vara internationella piprökardagen och slarvighetens dag, för den som vill ha trippelt kalas).

Jag skulle vilja påstå att världsdagen för social rättvisa är något att fira ordentligt. Inte för att vi lever i en rättvis värld, precis. Långt ifrån alla människor blir behandlade rättvist - av sina myndigheter, arbetsgivare, politiker eller kanske ens av grannen på gatan. I vår värld äger de åtta rikaste männen lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning.

Men vi kan fira denna dag för att det finns så många små och stora exempel på att världen faktiskt blir en bättre plats. Denna dag är också ett perfekt tillfälle för oss kristna att komma ihåg Guds rättvisa, som verkligen är något att hurra över! Men att glädjas på allvar innebär också att själv ta rättvisan på allvar. Det skulle vara lite konstigt att fira och inte samtidigt vara med själv, och låta rättvisan bli verklighet på jorden.

Förra veckan började fasteperioden som sträcker sig fram till påsk, en tid då vi får påminna oss om Guds vägar. Ett sätt kan vara att läsa och fundera över bibelordet Jesaja 58:6-7 (finns här nedanför). Ett annat kan vara att lyssna på denna glada låt och tacka Gud att rättvisan segrat. Jag tror att det finns plats för eftertanke, handling, firande och fest på samma dag. God rättvise-dag, världen!

Nej, detta är den fasta jag vill se:
att du lossar orättfärdiga bojor,
sliter sönder okets rep,
befriar de förtryckta,
krossar alla ok.
Dela ditt bröd med den hungrige,
ge hemlösa stackare husrum,
ser du en naken så klä honom,
vänd inte dina egna ryggen!

Erika Stacke

Erika Stacke

Göteborgs-student på väg mot en kandidat i globala studier. Tycker om lovsång, aktivism, och att prata tro! Sitter med i God jords styrelse.

Läs mer