För en hållbar höstgarderob

Vad är problemet med det snabba modet? Du har kanske hört termen “fast fashion” - det snabba modet. En industri som orsakar både miljön och människor mycket lidande. Tråkigt, mode ska ju vara kul! Och det finns faktiskt alternativ som gör att du fortfarande kan njuta av det härliga med kläder, trender och mode. Här nedan får du några handfasta tips på hur du kan få en hållbar garderob.

Vi ser idag en modeindustri som fullkomligt spottar ut nya kollektioner, inte två gånger om året som förr, utan 52 gånger om året. Testa själv: gå in på H&M och titta hur det ser ut på det som kallas A-ytan framme vid entrén. Kom tillbaka en vecka senare och du kommer hitta en ny kollektion med kläder. Vi tröttnar snabbt och det är precis det som är tanken med fast fashion. Att vi ska handla billigt mode som vi snabbt tröttnar på så att vi kan handla mer och mer och mer. Därför finns det inte heller någon poäng med att tillverka kläder som håller länge, den där klänningen du köpte till den där festen kommer ju ändå antagligen bli hängandes i garderoben…

Men vad är då problemet med det här? Tyvärr kan listan göras lång. Vattenföroreningar på grund av bekämpningsmedel när bland annat bomull odlas och utsläpp av giftiga färgämnen som till slut når grundvattnet och förstör tillgängligheten till rent vatten för hela byar. En enorm åtgång av vatten vid textiltillverkning (ett par jeans kräver ca 11 000 liter vatten). Microplaster som läcker ut i våra vatten när till exempel kläder av polyester tvättas. För att inte tala om de miljontals människor som arbetar under slavlika förhållanden i de fabriker som kommit att kallas sweatshops. Puh, kände du hur shoppingsuget just dog?

Jag som skriver har själv jobbat i butik i många år. Förklarat för otaliga kunder att nej, ett par jeans som kostar 200 kr håller inte längre än några månader och när de frågat mig hur vi kan sälja kläder med ekologiskt odlad bomull har jag bara fått rycka på axlarna och säga att ja, det undrar jag också. En dag fick jag nog, jag klarade helt enkelt inte av att sälja de där billiga kläderna, det gick inte ihop med mina värderingar.

Idag jobbar jag med att öka medvetenheten kring mode, främst genom att lyfta fram second hand som ett fint alternativ! För ju längre ett plagg får leva (genomsnittsvensken slänger idag ca 8kg textilier i brännbart per år) desto bättre. Och second hand är bara ett sätt att shoppa hållbart. “We don’t have to buy in to it” som Stella McCartney säger angående fast fashion i den otroligt sevärda dokumentären The True Cost.

Här kommer mina bästa tips för en hållbar garderob:

Lär känna din stil
Ta en ordentlig titt i din garderob, vilka plagg älskar du? Varför älskar du dem? Är det färgen, materialet eller modellen? Ju mer du lär känna din stil desto färre felköp som blir hängandes! Nästa steg blir att rensa ur garderoben ordentligt så att du enkelt får överblick.

Gör en lista
Ni vet den där “jag har ingenting att ta på mig”-känslan? När den dyker upp, skriv ner exakt vad det är du saknar på en lista och håll dig till den när du ska shoppa! Försök hoppa över impulsköpen, vänta en vecka, om det har lagt sig var det kanske inte något du verkligen ville ha.

Second hand
Det finns så mycket fint att hitta second hand! Udda plagg som kan komplettera din garderob men också riktiga kvalitetsfynd att göra. Självklart ska du stötta dina lokala second hand-butiker men det finns också så många bra alternativ på nätet om du vet vad du letar efter: Tradera, VARIÉ, Used By, Adornment och Vestiaire Collective för att nämna några.

Investera
Om du ändå behöver köpa något nytt, försök prioritera kvalitet som kommer hålla många många år. Ett dyrare plagg behöver inte kosta mer än ett billigt om du slår ut det på antalet gånger det används! Det finns även mer hållbart producerade kläder, välj gärna naturliga material framför syntetiska (läs mer om material HÄR).

Skapa en hållbar garderob - det kommer du, dina medmänniskor och vår goda jord tjäna på!

Linn Tholén