Hållbart engagemang - Delande

Hållbart engagemang. Hur hittar man det? Var finns hemligheten till att inte tröttna och ge upp? Hur behåller man orken och glöden? Jag är absolut inget orakel men jag vill dela några tankar som kanske kan hjälpa dig. Jag har tänkt och funderat och pratat med olika människor och kommit fram till fyra rubriker som jag tror är bra att ha med sig i sitt engagemang. Dessa fyra är kärlek – gränser – delande – och vision. Det finns säkert fler infallsvinklar och du är välkommen att dela med dig av dina bästa tips för att orka.

Ensam är inte stark. Tvärtom.

Vi behöver varandra för att stötta och stöttas.
Det visste Jesus. Han var ingen ensamvarg, han omgav sig med tolv lärjungar i den inre kretsen och det fanns flera andra (kvinnor också) som följde honom runt om i landet. Och han hade vänner som han besökte och som betyddde mycket för honom.

Paulus tar bilden av en kropp när han ska beskriva församlingen i 1 Kor 12. Det är bra med många, och det är bra med många olika. Ja, det är faktiskt alldeles nödvändigt med många olika, för monokulturer är inte starka och robusta, det kan vi se i naturen.

Det mest fantastiska i detta, för mig, är att till och med Gud, det yttersta varat, är inte en ensam gammal gubbe utan en treenighet, en dynamik av mångfald och enhet. Svårt att förstå och svårt att förklara, men som grund för tillvaron är det oslagbart.

Ett ensamt vedträ slutar brinna. Men flera vedträn tillsammans blir en kraftfull brasa som värmer och lyser. Vi behöver varandra för att orka livet och kampen för det goda.

För några år sedan var jag med i en hemgrupp i det ionainspirerade nätverket i Sverige. I min grupp träffades vi hemma hos mig en gång i månaden och började med att äta soppa och småprata. Sen gick vi över till att dela hur vi hade det i våra liv, vad som var härligt och besvärligt. Och sen gick vi en runda till och delade vad som var på gång i just det projekt som engagerade oss. Ja, vi sjöng och bad också förstås.

Det här blev en stor hjälp för oss alla. Det finns så många behjärtansvärda saker att engagera sig för eller emot: t ex fattigdomsbekämpning, skogskövling, fredsfrågor, flyktingar, vapenindustrin, trafficking, artdöden med mera, med mera. Ingen orkar engagera sig i allt, fast vi nog gärna skulle gå med i alla goda grupper och skriva under alla upprop, gå med i alla demonstrationer och aktioner … Men inte ens allt som händer i God Jord klarar vi av.

Tiden och orken räcker inte och det kan kännas väldigt stressande och frusterande och inte så lite ångestskapande. Därför var det en sådan befrielse att få sitta ner med andra engagerade människor, människor med andra fokusområden än mina, och lyssna till vad de visste, ville och gjorde. Alla kan inte göra allt. Men alla kan göra något. Och så kunde vi glädjas med varandra och sörja med varandra, utmana varandra och peppa och välsigna varandra.

Stig Dagerman säger något om det här i en dikt:

Jorden kan du inte göra om
stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra,
en annan människa väl.

Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer.

Det var nog den första dikt jag lärde mig och den har verkligen hjälpt mig genom livet.

Det är svårt att peppa sig själv och det är svårt att ta sig upp ur deppgropar på egen hand. Det är svårt att fokusera och välja om man inte kan få diskutera med andra. Så ett starkt tips för att orka hålla ut i kampen för SHALOM och gudsriket och jordens bästa är att se till att ha en stödgrupp kring sig, en grupp människor som brinner för rätt och rättfärdighet. Och att verkligen dela med dem. Och att välsigna varandras olikheter och olika fokus i vetskapen om att det stärker oss.

Men delandet handlar inte bara om att dela det svåra och tunga utan också det roliga och upplyftande. Detta har jag lärt mig av Iona Community och terapeuten Howard Clinbell. Det var han som skrev om balansen mellan sju områden som var viktiga i livet: kropp, själ, ande, arbete, omvärld, kärlek och lek och humor. Livet är inte tänkt att vara en allvarshistoria, där finns rum, ja ett måste, för det som är knasigt och roligt. På Ionas programveckor finns det alltid med en kväll för skottska danser och en för roliga uppträdanden. Inte bara bön och sång och lärande och diskussioner. Jag älskar det.

Howard Clinebell har med leken och humorn som ett av de sju viktiga områdena som måste balanseras för att vi ska må bra. Lek och humor är inte ett valbart tillägg, det är en fundamental livsnödvändighet! Sa jag att jag älskar det? Ett gott skratt är som en liten minisemester, menar Clinebell. För när vi skrattar slappnar vi av, både psykiskt och fysiskt. Och de bästa skratten är inte de ensamma hemma fram för TVn utan de tillsammans med andra, på riktigt.

Skratten och leken är inget att skämmas för. Det är som med vilan. Inbyggt i skapelsetanken för att vi ska orka. Glatt hjärta ger god hälsa, modlöshet suger märgen ur benen. Så står det i Ordspråksboken 17:22. I glädjen finner vi orken. Predikaren har mycket att säga och en del kan kännas lite uppgivet men de här orden är något att hämta styrka ur: Att äta och dricka och finna glädje mitt i all sin möda – det är en gåva från Gud. Pred 3:13.

Det finns naturligtvis många sätt att slappna av, både stillsamma och aktiva och alla är viktiga. Men inget av det ersätter skratten och leken tillsammans. Och jag är glad att det har förekommit på God Jords sammankomster. Jag blir varm i hjärtat och tänker att vi är bra kloka och härliga som ger varandra både inspiration och utmaning OCH skratt.

Karin Olofsdotter, vice ordförande

(Vad är Iona som jag refererar till ibland? Iona Community är en spridd kommunitet som utgått från den lilla ön Iona på Skottlands västkust. Så här beskriver de sig: The Iona Community is a dispersed Christian ecumenical community working for peace and social justice, rebuilding of community and the renewal of worship.
Som medlem förbinder man sig för fyra saker:

  1. Prayer, worship with others and regular engagement with the Bible and other material which nourishes us
  2. Working for justice and peace, wholeness and reconciliation in our localities, society and the whole creation
  3. Supporting one another in prayer and by meeting, communicating, and accounting with one another for the use of our gifts, money and time, our use of the earth’s resources and our keeping of all aspects of the Rule.
  4. Sharing in the corporate life and organisation of the Community
    Du kan läsa mer om Iona Community här: iona.org.uk)

.