Har vi råd att jobba heltid?


Skrivet av
God Jord

Att leva enkelt och avstå från för att överkonsumera är ingen utmaning, när man ändå inte har råd.

Ett klassiskt exempel är som student. Desto svårare verkar det vara avhålla sig från att införskaffa sig mer än man behöver när man väl har pengar. Det blir lätt så att ens utgifter stiger i takt med att ens inkomst ökar. Vi är helt enkelt väldigt duktiga på att anpassa oss efter rådande omständigheter. Yttre påtryckningar, normer kring livsstil och ändrade villkor påverkar förstås också – från en dag till en annan behöver vi kanske lägga undan pengar till fackavgiften, a-kassan, CSN-lånen och pensionssparandet: ändamål som tycks rättfärdiga en något högre inkomst. Sådant som tidigare känts avlägset och som kanske därför bortrationaliserats som onödigt blir numera handgripligt och kommer nära: en egen bil, en liten stuga på landet, drömresan till New York.

Men var inte du nyss expert på att storhandla med cykel och att optimera flixbus europarutter?

Jag gjorde ett sådant där hur-många-jordklot-man-konsumerar-årligen-test. Jag hamnade på 2,6 stycken. Jag som bara äter matsvinn, vegetariskt och hemmaodlat, källsorterar maniskt och nästan alltid reser kollektivt. Mina senaste inköp av nytillverkade produkter är liksom varma strumpbyxor inför vintern och ja, jag minns inte ens vad mer (säkert en bok). Jag kan knappt tänka mig något mindre gudslikt än att leva på någon annans bekostnad; ändå vet jag att detta är min peak – jag kommer aldrig leva lika enkelt som jag gjort de senaste åren. Jag behöver hjälp.

Syftet med detta inlägg med världens längsta inledning är egentligen att sprida något jag tror kan vara en lösning. Jag snappade upp det på Holma folkhögskola där jag var student förra året. Alla anställda på Holma jobbar max 75%. Några mindre, aldrig mer (de har även lika hög lön oberoende på arbetsuppgift men det är som ni ser en parentes). Detta är mycket medvetet – skolan drivs av en rad praktiskt-visionära föreningar varav Omställningsrörelsen är en. Motivet: om man jobbar mer än 75% tjänar man mer och då konsumerar man mer – och det har inte planeten råd med. Dessutom hjälper arbetsgivaren en att få tid över till annat i livet som är viktigt, som familjen eller sin odling. Ärligt talat tycker jag detta är en för bra idé för att kristna arbetsgivare inte ska göra likadant. Sen vet jag inte något om hur ekonomi fungerar förutom min hushållsekonomi och Guds oikonomia. Kollektivt reglerad arbetstid, 6h-norm för lönearbetet, snålskjuts i önskan att leva enklare och rikare: jag tycker det låter som precis det jag behöver.

Maja Ekström