Inspiration från Ryttargårdskyrkan, Linköping

En text från Ryttargårdskyrkan, Linköping

Vi var några som kände att vi ville driva på för ökat miljö-/klimatengagemang i vår kyrka så vi drog igång en miljögrupp på eget bevåg.

Vi är ingen formell verksamhet och inget församligsråd och vi har ingen budget. Utan mest några miljöengagerade medlemmar som funkar mest som en lobbygrupp om man får kalla det så. Vi försöker helt enkelt påverka församlingen (som är ganska stor) att bli mer miljövänlig. Det fina är att det fanns en gammal miljöpolicy som var svinbra, men som följdes väldigt bristfälligt som var beslutad i ett församlingsmöte för många år sedan. Så vi uppdaterade denna och presenterade den på nytt i ett församlingsmöte och sedan började vi vårt jobb.

På drygt ett och ett halvt år har vi åstadkommit rätt mycket utan särskilt stor insats. Vi har sett till att det finns mer ekologiskt och fairtrade i kyrkans kafé, vi är på god väg att få till ordentlig sopsortering (vilket faktiskt inte funnits innan), vi har ett förslag till klimatkompensation av kyrkans flygresor (ganska många då vi har mycket missionsengagemang) som ska presenteras för församlingsledningen i vinter, Vi håller på och styr upp en miljökväll för tonåringarna och unga vuxna och vi har flera andra förslag i pipeline. Det har varit väldigt roligt och inte krävt särskilt mycket arbete. Och vi har fått glada tillrop från flera församlingsmedlemmar och jag tror vi ökat medvetenheten åtminstone lite i församlingen generellt.