Kristna borde leda en social revolution

teologi
line_1
Skrivet av
Johannes Widlund

Kan en social revolution verkligen ske? Har det faktiskt funnits genuina paradigmskiften genom historien, med ett tydligt före/efter?

Kring jul skrev Joel Halldorf en text om just ett sådant tillfälle i historien. Vid kristendomens födelse. Då spreds efterföljelsen av Jesus som en löpeld och med den följde en tro på alla människors lika värde.

Alla människors lika värde. Få fraser är väl så slitna. Men den har inte alltid varit en klyscha. En fras så bekant att den nästan tappat meningen för oss. En gång i tiden var det en befängd tanke att tillskriva alla människor samma okränkbara värde.

Jesus mänskliggör gång på gång de som sågs som samhällets bottenskikt. Allt från kvinnor av fel ursprung, män med fel yrken till barn utan bedrifter på ett CV. Paulus skriver om att ingen längre ska ses ha olik status gentemot Gud. Kvinna eller man, slav eller fri, slummens dotter eller presidentens son, afghan eller norrman. I teorin är vi numera bekväma med den här tanken.

När Jesusrörelsen spred sig över världen fick det konsekvenser. Vårdinrättningar, avskaffandet av gladiatorspel, till slut folkskola. För att det inte längre fanns skäl nog att upprätthålla den ojämlikhet som egentligen aldrig funnits.

I början av 1900-talet startade en rörelse sprungen ur ett verkligt möte med all kärleks och krafts Gud. Idag känner vi den som pingströrelsen. Där predikade svarta för vita, latinamerikaner knäböjde med asiater och jag tror att Gud log. Han log för att samhället sa att vi inte var jämlika, men hans barn visade hur det verkligen låg till.

I teorin är vi redan där. Vi har förstått det här nu. Redan nu, men ännu inte. För visst behövs det en ny revolution? Vi behöver jämlikhet inte bara i dokument och tillrättalagda fraser. Vi behöver faktisk jämlikhet. Kvinnor gentemot män är med rätta uppmärksammat över världen, men världen behöver att vi går längre.

Dessutom finns det parallella trender som kan ses hota denna mest grundläggande tanke om människans värde. Förhårdnade attityder gentemot invandrande, judar och andra folkgrupper, men också trivialiseringen av att det i många västländer i princip inte föds några barn med downs syndrom för att de väljs bort, eller helt enkelt ett glorifierande av att demonisera åsiktsmotståndare.

Hur skulle liv se ut där jämlikheten med de allra minsta erkändes? Hur skulle jag leva om jag verkligen förstod? När jag gick runt på landsbygden i Tanzania 2010 så mötte jag varma hjärtan och gnistrande leenden, men också uppsvällda magar en enorm socioekonomisk utsatthet. Hur skulle jag leva om de verkligen var mina bröder och systrar? Alkoholisterna som sitter nerpå gatan vid hotellet? Utsatta romer i Europa?

Vi behöver en ny revolution. Vi behöver sträcka ut vår hand genom samhällsskikten, fatta andra händer och dra upp tills vi trampar samma jord, i likvärdiga skor. Avnormalisera en ojämlikhet som jag tror får Gud att gråta. Omfamna varandra, genom att bränna mindre olja, skänka mer, öva oss i förnöjsamhet och empati och börja leva i ögonhöjd med dem som blivit underställda i samhällelig status. Världen är gravt orättvis och det behövs ett paradigmskifte. Kristendomen har stått för sociala revolutioner förut, vi behöver en till. Jag frågar Jesus hur det skulle se ut för mig och mitt liv, gör det du också.

Johannes Widlund

Johannes Widlund

Mäkta ödmjuk/stolt ordförande för God Jord! Vi vill hjälpa svensk kristenhet att leva osjälviska och hållbara liv. Jag är övertygad om att det också kan vara riktigt kul! Pluggar miljökommunikation!

Läs mer