Lucka 13

Lucka 13: Veganska Saffransbullar

Ingredienser bulldeg:
5 dl havremjölk
50 g torrjäst
0.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 g saffran
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g margarin, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Ingredienser fyllning:
200 g margarin, rumsvarmt
1.5 dl strösocker
5 tsk vaniljsocker

Garnering:
Havregrädde
Pärlsocker

Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan. Värm mjölken till ca 40 grader i en kastrull och blanda i saffranen. Häll mjölkblandningen i en bunke. Blanda i jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt. Vispa ihop till jämn smet. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen, rulla och skär i 16 bitar. Sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1,5 h. Pensla bullarna med havregrädde och strö över pärlsocker. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 7-9 minuter.

Receptet är en omarbetad version av följande: https://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2017/11/16/saffransbullar-med-vanilj/

Lucka-13

#engodarejul2018