Lucka 18
Lucka 18: Griljerad kålrot
Mycket av den traditionella julbordsmaten på julbordet är svår ur ett miljöperspektiv och en extra koldioxidtung rätt är den klassiska julskinkan. Därför består God Jords julkalenders lucka idag av ett recept på hur du lagar griljerad kålrot som kanske kan ersätta julskinkan med en mindre miljöpåverkan! Denna rätt smakar kryddig rotfrukt och griljeringen ger en lätt känsla av julskinka.
Du behöver:
1 kålrot (ca. 700g)
1 gul lök
10 st kryddnejlikor
2 st lagerblad
1 msk salt per liter vatten
Till griljeringen:
2 msk senap
1 äggula
0,5 dl ströbröd
Ungefärlig tidsåtgång: 2 timmar.
Hur gör du:
1. Tvätta kålroten och lägg i en kastrull med vatten som täcken rotsaken. Lägg i löken i klyftor och kryddorna. Låt koka upp och koka sedan i ca. 1,5 timme.
2. Ta upp kålroten, låt svalna lite och gnid bort det nu mjuka skalet. Lägg kålroten i en ugnsfast form.
3. Blanda senap och en äggula och pensla på blandningen på kålroten så att det täcker. Strö sedan över ströbröd och griljera kålroten i mitten av ugnen i 225°C i ca. 10 minuter.
4. Servera varm eller kall som substitut till skinkan eller som tillbehör på julbordet.
#engodarejul2018