Lucka 20

Lucka 20 - Vegansk Janssons frestelse med inlagd aubergine

Jansson, mångas favorit. Här får ni en vegansk version som kommer att impa på hela släkten i jul. Den inlagda ansjovisen har vi bytt ut mot aubergine.

Smaklig måltid!

Inlagd aubergine- ansjovis:
4 dl vatten
1 tsk ättika (12%)
1 tsk salt
0,5 dl strösocker
1 msk sandelträ
1 tsk oregano
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 msk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kryddnejlika
0,5 tsk malen kardemumma
4 lagerblad, smulade
75g skalad och strimlad aubergine

Gör såhär:

  1. Blanda ihop kryddblandningen och koka upp.
  2. Låt svalna och häll sedan över auberginen.
  3. Förvara i en sluten burk i kylen.
  4. Låt auberginen stå i några dagar och skaka om burken ibland så kryddorna blandas.

Lucka-20-bild-3

Vegansk Jansson
2 stora gula lökar
Olja eller mjölkfritt smör
1,3 kg mjölig potatis
4 dl växtbaserad matlagningsgrädde ex. Oatly imat
0,5 dl majsstärkelse
3 msk vätska från auberginens kryddlag
salt, peppar och vitlökspulver
0,5- 1 dl ströbröd

Gör såhär:

  1. Hacka lök och stek den mjuk i olja eller mjölkfritt smör.
  2. Skala och skär potatisen i tunna strimlor.
  3. Vispa ihop den växtbaserade matlagningsgrädden med majsstärkelse, kryddlag från auberginen, salt, peppar och vitlökspulver.
  4. Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en gratängform. Fördela hälften av löken och auberginen. Lägg på ett lager potatis och upprepa proceduren. Avsluta med ett lager potatis överst och slå på matlagningsgrädden över gratängen.
  5. Strössla lite ströbröd ovanpå och lägg ut några klickar med mjölkfritt smör eller olja på gratängen.
  6. Grädda i ugn på 225 grader i 1 timme. Täck med folie om den börjar bli bränd mot slutet.

Lucka-20-bild-1

#engodarejul2018