Lucka 20
Lucka 20 - Vegansk Janssons frestelse med inlagd aubergine
Jansson, mångas favorit. Här får ni en vegansk version som kommer att impa på hela släkten i jul. Den inlagda ansjovisen har vi bytt ut mot aubergine.
Smaklig måltid!
Inlagd aubergine- ansjovis:
4 dl vatten
1 tsk ättika (12%)
1 tsk salt
0,5 dl strösocker
1 msk sandelträ
1 tsk oregano
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 msk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kryddnejlika
0,5 tsk malen kardemumma
4 lagerblad, smulade
75g skalad och strimlad aubergine
Gör såhär:
- Blanda ihop kryddblandningen och koka upp.
- Låt svalna och häll sedan över auberginen.
- Förvara i en sluten burk i kylen.
- Låt auberginen stå i några dagar och skaka om burken ibland så kryddorna blandas.
Vegansk Jansson
2 stora gula lökar
Olja eller mjölkfritt smör
1,3 kg mjölig potatis
4 dl växtbaserad matlagningsgrädde ex. Oatly imat
0,5 dl majsstärkelse
3 msk vätska från auberginens kryddlag
salt, peppar och vitlökspulver
0,5- 1 dl ströbröd
Gör såhär:
- Hacka lök och stek den mjuk i olja eller mjölkfritt smör.
- Skala och skär potatisen i tunna strimlor.
- Vispa ihop den växtbaserade matlagningsgrädden med majsstärkelse, kryddlag från auberginen, salt, peppar och vitlökspulver.
- Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en gratängform. Fördela hälften av löken och auberginen. Lägg på ett lager potatis och upprepa proceduren. Avsluta med ett lager potatis överst och slå på matlagningsgrädden över gratängen.
- Strössla lite ströbröd ovanpå och lägg ut några klickar med mjölkfritt smör eller olja på gratängen.
- Grädda i ugn på 225 grader i 1 timme. Täck med folie om den börjar bli bränd mot slutet.
#engodarejul2018