Lucka 4

Lucka 4: Återanvändbara bivaxdukar

Att använda bivaxdukar är ett superbra alternativ till plastfolie. De passar ypperligt till att ge bort som en julklapp eller använda själv till att förvara julmatsresterna i kylen. Eller varför inte ha din matsäck i om du ger dig ut på juläventyr. När du använt färdigt din vaxduk tvättar du bara av den med vatten och låter torka så är den redo att användas flera gånger om.

Men hur går det till då???? Vi testade två olika sätt.

1. Det som vi tyckte var enklast var att använda vanligt bivax dela i bitar och sprida ut på en tygbit (gärna ett tunt bomullstyg) sätt in i ugnen på 150 grader i ca 20 min tills allt vax har smält ut över tyget. Häng en stund utomhus tills vaxet stelnat och sen är den klar att användas.

2. För att få ett ännu bättre resultat testade vi även att smälta bivax, tallharts och jojobaolja över ett vattenbad. När det stelnat lite rullade vi det till bollar som vi sedan lät stelna helt i rumstemperatur. Sedan klippte vi dessa över tyget och hade i ugnen på samma sätt som tidigare. Dessa tyg är lättare att forma och håller formen bättre än de med bara vax. Men var försiktig det stelnar fort och kan bli väldigt kladdigt.

Tips: Använd ganska mycket vax till varje tygstycke då är det lättare att få jämt. 100g bivax räcker till ungefär 3 st 25x 25 dukar. Om det blir fläckar utan vax på går det bra att lägga på vax på de tomma partierna och värma igen. Något vi tyckte gav ett jämt resultat var att ha vax på halva tyget sedan vika det dubbelt och vända efter halva tiden i ugnen. Det går även att använda strykjärn. Lägg tyget mellan bakplåtspapper och stryk tills vaxet smält ut över tyget.

Lycka till!
Bivaxbild-mobil--lucka-4
#engodarejul2018