Lucka 19

Hitta juloutfiten…

… längst in i din garderob, på secondhand eller hos en vän. ”Fast fashion” och att hela tiden ha nytt är en gigantisk bov när det kommer till hållbarhet. Både socialt och miljömässigt. Textilproduktionen idag är präglad av dåliga arbetsförhållanden, stor vattenanvändning och utsläpp av kemikalier. Utöver detta är fraktsträckan ofta lång, då majoriteten av textilproduktionen är lokaliserad i Kina, Bangladesh och Indien. Det är därför viktigt att tänka till en extra gång innan en handlar och fundera över vart en handlar och varför. För priset vi betalar för våra kläder är både för lågt och på tok för högt. Priset vi betalar för exempelvis en tröja på H&M, eller en liknande kedja, är helt enkelt för lågt - det går helt enkelt inte att producera hållbara kläder för ett så lågt pris. Det är ett system byggt på att vi ska konsumera mer och mer, vilket helt enkelt inte är rimligt. En viktig sak att komma ihåg är att alla kläder som produceras är handgjorda och handgjorda kläder bör kosta mer. Någon har skapat det du har på dig.
Ett högre pris behöver dock inte betyda en bättre produkt eller en bättre arbetsmiljö. Därför är det viktigt att ta koll på vad företaget faktiskt står för och hur deras produkter produceras. Bra information om material och produktion går att hitta i Slow fashion podden av Johanna Nilsson.
Det är helt enkelt inte hållbart att konsumera på det sättet som i dag är normen, att handla mer för ett begär och ett ”vill ha” än vad en faktiskt behöver.
Så, hur ska en hitta jul-outfiten egentligen? Börja med att gå igenom och testa det du har, annars kanske en vän har någonting att låna ut. Nästa steg kan vara att kolla på secondhand och där efter, om en verkligen behöver, köp något nytt som är välproducerat.