Lucka 2

Julen handlar inte om paket

Vi lever i ett samhälle som mer och mer försöker få oss att konsumera med hjälp av billiga varor, snabbt skiftande sortiment, lockande reklamer och köphets - något som jag inte tycker hör julen till.

Enligt mig handlar julen inte om paket, speciellt inte de där ”måste” paketen. För mig hör konsumtion helt enkelt inte till julen - inte heller pressen på att en ska köpa någonting enbart för köpandets skull. Förstå mig inte fel. Jag tycker om paket, väldigt mycket faktiskt. Jag tycker om att ge personer jag tycker om något innerligt och genomtänkt. Någonting som kommer att uppskattas, användas, slitas eller kanske kollas lite extra mycket på. Paket som betyder någonting. Kanske är det bara något simpelt, men då någonting som fått mig att tänka extra på just den personen istället för något som är köpt bara för att det börjar närma sig jul, eller något som fått betyda mycket för mig som jag vill ge vidare. Allt blir också mycket mer personligt om det ligger en ordentlig tanke bakom.

Detta är ett av sätten som jag försöker göra min jul mer hållbar både miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Det är helt enkelt ett försök i att skifta fokus från materiella ting till människorna runt omkring mig. Kanske ska du ta och välja bort julklapparna helt, och vet du vad? Det är helt okej. För klyschigt som det låter så är det ju faktiskt gemenskap som julen handlar om. Gemenskap med Gud och varandra.