Lucka 4

Vegansk Janssons frestelse á la mormor

Under lucka 4 gömmer sig kalenderns första julbords-tips! För några år sedan fick min mormor uppdraget att göra Janssons frestelse till vårt julbord och bestämde sig då för att göra en vegansk variant till mig och min kusin - vilket blev SUCCÈ! Det slutade helt enkelt med att alla ville ha den veganska varianten och den andra blev kvar.

Ingredienser:
8 bufféportioner

  • 2 gula lökar
  • 1/2 dl kapris
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1/2 tsk malen kryddpeppar
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 kg potatis
  • 5 dl havrebaserad grädde (14 %)
  • 1 1/2 dl havredryck
  • 2 krm malda kryddnejlikor
  • 1 krm malen kanel
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 3 msk mjölkfritt margarin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk i margarinet. Hacka kaprisen. Krydda löken med kryddpeppar och rör ner kapris och solroskärnor, låt steka någon minut.
  3. Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Varva potatisen med lökfräset i en ugnssäker form.
  4. Blanda ihop havregrädde och havredryck med kryddorna och häll över potatisen. Strö över ströbrödet och klicka på margarinet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.