Overshoot day - det finns hopp!

hopp
line_1
Skrivet av
Johannes Widlund

”Oj… det känns ju nästan overkligt...”

Så reagerade jag första gången jag stötte på den studien som ligger bakom begreppet "overshoot day". Att vi på sikt skulle behöva mer än fyra jordklots resurser om alla skulle leva som svenskar. Som jag. Idag är den dagen. Overshoot day.

Visst känns det rätt tungt? Men innan du stänger av, stänger ute eller försöker hitta en genväg ut (exempelvis klimatskepticism), ge mig en chans att inspirera dig att inte välja hopplöshet.

  1. Gud har gett oss en god väg att vandra på, oavsett om det ”räcker” eller ”lyckas” eller inte så är det inte där vi som kristna ska ha vår motivation, i enbart resultaten. Vi ska leva så rättvist och kärleksfullt vi bara kan oavsett om det ser helt kört ut. Jag vill leva på ett sätt att folk undrar var jag egentligen får all motivation och kärlek ifrån. Mitt bidrag till skapelsens och mina globala medmänniskors välmående kan kännas så litet, men om vi fäster blicken på Jesus och låter oss inspireras av den djupa kärlek som finns där kommer vi få motivation. Varje handling är betydelsefull. Hela vardagen en chans att ge uttryck för kärlek till Gud, hans skapelse och kronan på densamma, våra bröder och systrar. Så tänk inte för mycket på resultat och vilken påverkan du har/inte har, fäst bara blicken på Jesus och kämpa på! Låt dig förändras av hans närvaro och låt hans osjälviskhet skölja bort begären/beteendena som gör ditt klimatavtryck lite väl stort.

  2. Du är inte ensam! Vi i God Jord finns för att vi vill visa på styrkan i att göra saker tillsammans. Hela vår rörelse, precis som det kristna livet i stort, har sin grund i att vi är människor som inte räcker till, så vi räcker ut vår hand och fattar Guds, som alltid står fast, som alltid är nog. Ingen lever perfekt. Men tillsammans är det så mycket enklare att leva som vi vill. Häng på, så stöttar vi varandra att leva annorlunda!

  3. Den där goda vägen jag nämnde i punkt ett. Tänk lite på den. En Gud som är själva standarden för kärlek och perfektion har gett oss vägbeskrivningen. Han har räknat varje hårstrå på våra huvuden och känner oss vid namn. En sådan väg måste väl nästan vara fantastisk? Poängen är att vi så ofta tänker på en omställning som en förlust, men om det innebär att leva närmare det Gud vill för mitt liv… är inte det det bästa som någonsin skulle kunna hända mig? Vi kommer fokusera mycket på det framöver, allt som finns att vinna med att leva hållbart på alla plan.

  4. Tänk vad mycket frågor vi kan få vara med och ställa med våra liv! Om vi verkligen levde annorlunda. Satte in siktet på en livsstil/resursförbrukning som alla människor på jorden skulle kunna ha. Som en stor kristen rörelse, motiverad av kärlek och osjälviskhet, som tar sig uttryck i enkelhet och praktisk handling. Tänk vad det skulle signalera! ”Vad är det dom har funnit?”. Ett liv där vi vågar ta radikala beslut för att vi sätter mening, kärlek och andra före mig, mina begär och tomheten i att försöka uppleva allt men inte egentligen veta varför. Jag drömmer om en värld som försöker förstå, som drar sig närmare Jesus för att klura ut hur ”dom där kristna egentligen hittar sin motivation, sitt hopp och sin kärlek”.

Ja, det är en väckarklocka. Och vi måste vakna upp till verkligheten om hur situationen ser ut för vår planet och våra medmänniskor. Men vi måste också vakna upp till en hoppfull och vacker insikt om att Gud är med. Att vi kan göra skillnad tillsammans. Att det kan bli ett vittnesbörd och att det kan bli det bästa livet möjligt för oss.

Vakna!

Johannes Widlund

Johannes Widlund

Mäkta ödmjuk/stolt ordförande för God Jord! Vi vill hjälpa svensk kristenhet att leva osjälviska och hållbara liv. Jag är övertygad om att det också kan vara riktigt kul! Pluggar miljökommunikation!

Läs mer