Plogga med Jesus som förebild

Plogging.

Jag är så otroligt glad för att jag i torsdags fick plogga tillsammans med ett härligt gäng i centrala Uppsala. Att plogga innebär att man kombinerar skräpplockning med att jogga. Detta gjorde vi i årets första aprilväder. Kraftiga vindar serverade ibland skräpet framför våra fötter eller så fick vi springa ifatt ”helt blåsta” plastpåsar. Jag kan också nämna att det kom en kraftig regnskur men vi som ploggade strålade trots det som solar. Det var verkligen jätteroligt och givande att samla skräp. Jag kände aldrig att det blev tungt att springa när jag var koncentrerad på att plocka skräp och vi fick också väldigt fin respons av människorna på stan. Vi fick ta emot många tack, leenden och fina kommentarer. Vi som ploggade var helt upprymda efteråt och supertaggade på att plogga igen. Guds beskydd visade sig också väldigt tydligt då aprilstormen först drog igång rejält med kraftigare vindbyar och hagel, precis när vi som deltagit hade kommit inomhus.

Att plogga är en tjänande handling för hela skapelsen. Det innebär att man får böja sig ner och plocka upp skräp. Visst påminner det lite om det Jesus gjorde när han böjde sig ner och tvättade lärjungarnas smutsiga fötter? Att göra tjänande handlingar man inte själv tjänar på är inte helt självklart i dagens samhälle, människor såg positivt överraskade ut när de såg oss plogga och en man kom fram för att fråga om vi fick betalt från kommunen (vilket vi inte fick).

Jesus, den enda helt rena och syndfria människan som gått på den här planeten. Han umgicks med utstötta ”smutsiga” människor och han tog sig an all världens smuts när han dog för oss på korset. Han renade allt! Vi kan omöjligen göra det som han gjorde oavsett hur mycket vi ploggar men vi har förmågan att rena skapelsen från en liten, liten del av de 8-13 miljoner ton plast som under varje år hamnar i naturen runt om i vår värld.

Att plogga med Jesus som förebild innebär att man kombinerar skräpplockning med motion men också mission. Jag vill tro att vi fick sprida glädje och ljus till Uppsala, där vi sprang runt med våra KRIK-västar och soppåsar med strålande glädje. I Matteus 5:14 står det: Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset. På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen. Jag hoppas vi fick visa på Jesus.

Jag känner tacksamhet till Gud som gav mig idéen om att starta plogging. Jag känner också tacksamhet till KRIK (Kristen idrottskontakt) och God Jord som gett positiv respons och gjort det möjligt. Plogging blev en bra aktivitet för dessa organisationer att samarbeta kring, genom att man kombinerar omsorg om kroppen genom fysisk aktivitet och gemenskap (KRIK), med omsorg som skapelsen (God Jord). Är du pepp på att plogga? Haka gärna på oss i Uppsala, snart även i Göteborg eller starta upp en grupp där du är!

92355895_650307109136382_2299181961614196736_n-1

Marta Åkesson