Skapelsevänliga höst(lovs)aktiviteter

Vecka 44 är för många känt som höstlovsveckan (och för yngre barn också läslovsveckan). Det efterlängtade lovet som äntligen är här. De flesta inom God Jord-nätverket kanske inte har höstlov på samma sätt längre, men oavsett om man är ledig eller inte vill jag ge den här veckan något extra.

Höst och höstlov är för många förknippat med härliga uteaktiviteter; att leta kastanjer i lekparken, samla höstlöv som fallit till marken... You get the drill. Låt oss göra den här veckan lite extra speciell. Här kommer därför fyra exempel på höst(lovs)aktiviteter:

Gå en promenad bland höstlöven

Jag älskar hösten och fastnar mer än gärna och njuter av höstskruden på alla träd. En promenad med paus för mat och/eller fika är inte dumt alls. Passa på att göra en extra kopp god kaffe/té/choklad, och kanske något av recepten du hittar här på God Jord.

Besök biblioteket

Att läsa är kanske inte enbart förknippat med höst, men eftersom höstlovet också kallas läslov är detta något som inte går att gå miste om. Att läsa utvecklar vårt ordförråd, minskar stress och utvecklar din förmåga att känna empati för dina medmänniskor, för att inte tala om all kunskap som går att sluka genom böcker. Att besöka biblioteket för att läsa är ett utmärkt sätt att ta hand om Guds skapelse eftersom att böckerna har fler läsare.

Bygg insektshotell

En aktivitet som gagnar naturen! Att bygga ett insektshotell kräver inte mycket mer än återbrukat material och lite av din tid. Exempel på vad du kan behöva:

  • Gamla ihåliga tegelstenar och/eller tegelrör.
  • Ihåliga vasstrån i buntar.
  • Kottar att lägga på hög i håligheter.
  • Krukor.
  • Träspill att borra hål i.

Allt detta kan monteras inom en ram. Lägg gärna ett enkelt tak på och placera hotellet i ett soligt område. För att skydda insekterna från fåglar och skadedjur kan du fästa hönsnät för väggen.

Plocka svamp

Detta kräver ingen förklaring egentligen. Svampsoppa på egenplockad svamp är svårslaget en grå och tråkig höstdag. Se till att vara väl förberedd och chansa inte om du inte är helt säker på svampen du plockar.

Lämna gärna dina tips på skapelsevänliga höstaktiviter här i kommentarsfältet!