Skonsam hud- och hårvård - för både kropp och miljö

"Den magiska krämen som får din hud att bli sammetslen."
"Med detta shampoo är det slut på torr hårbotten och slitna toppar."

Vi läser om alla fantastiska mirakelprodukter som ska göra under för våra kroppar. Om jag bara köper den där hudkrämen så kommer jag både se yngre, snyggare och fräschare ut. Ofta läser vi hur bra krämen kommer vara för oss, men mer sällan vad krämen innehåller. Inte heller reflekterar vi kring vad som har krävts för att krämen och förpackningen ska tillverkas.

Jag ska erkänna att jag inte haft så mycket förståelse kring ovanstående, men jag längtar efter att lära mig mer om hur jag kan vara klimatsmart även på detta område. I God Jords facebookgrupp frågades det om tips kring hår- och hudvård som är skonsamt både för kropp och miljö (för det är ju faktiskt så att de sakerna ofta går hand i hand). Här kommer en sammanställning av alternativa lösningar:

SCHAMPO
Ett bra substitut till "vanligt" schampo är en så kallad schampotvål; en hård tvål som gnuggas mot hårbotten och håller länge. Du slipper plastförpackningar och farliga kemikalier - hur bra som helst!

BALSAM
Äppelcidervinäger! Svamp- och bakteriedödande och motverkar mjäll. Det går att blanda med lite vatten och sen blir håret glansigt och lent. Bra kombo med ovanstående schampotvål.

TORRSCHAMPO
Om du har ljust hår går maizenamjöl (eller annan majsstärkelse) bra att använda i håret de dagar du inte vill/hinner/behöver duscha. För brunt hår funkar kakao.

DEODORANT
"Thaikristall" är en saltsten som innehåller olika salter som skapar en miljö där illaluktande bakterier inte trivs. Går att köpa för en liten kostnad och håller flera år.
Eller gör din egen deodorant på kokosolja, potatismjöl och bikarbonat.

HÅRSPRAY
Gör din egna stylingprodukt med epsomsalt/bittersalt, vatten och någon eterisk olja (för doftens skull). Lägg allt i en sprayflaska och skaka runt lite, violà!

SMINKBORTTAGNING
En enkel och billig lösning som går att använda som sminkborttagning är helt vanlig vegetabilisk olja. Smidigt och betydligt bättre för ansiktet.

Testa gärna det som du känner dig nyfiken på och skriv en kommentar här nedan eller på Facebook hur det fungerade för dig! Eller kommentera med egna tips så att vi kan komplettera listan.

En massa recept för dig som vill göra dina egna produkter finns att hitta på Organic Makers!