Skräptember

aktuellt
line_1
Skrivet av
Hanna Gustafsson

Det här med källsortering va. Vi är så himla duktiga på det i Sverige. Alla klappar sig själva på axeln och säger att ”även om klimatet är skit så källsorterar jag, så jag gör vad jag kan”.

Utan någon källa vågar vi påstå att det är medelsvenssons bästa argument för att fortsätta sin livsstil. Men vadå? Vad är det för fel på vår livsstil? Jo såhär är det, Sverige är ett land som konsumerar galet mycket grejer. Även om vi källsorterar så tar vi inte speciellt mycket ansvar över produktion och konsumtion, utan fortsätter leva efter den standard vi skapat. Om alla på hela jorden levde efter samma standard skulle vi behöva fyra jordklot för att det skulle funka i längden. Riktigt, riktigt fräscht. Sverige är kanske ett av de mest miljömedvetna länderna, men samtidigt är vi ett av de länder som konsumerar mest av jordens resurser per capita.

I ljuset av det, källsortering och återvinning i all ära, men är inte just källsortering lite som att hantera symptomen av någonting; att försöka hitta användning för någonting som redan har producerats? Roten till Sveriges stora utsläpp och resursanvändning är ju inte att vi inte återanvänder tillräckligt, utan att vi helt enkelt lever för stort. Men tänk om vi inte behövde källsortera från första början. Tänk om onödiga förpackningar försvann! Det tar eftertanke, lite påhittighet och ork att tänka om. Vårt nutida samhälle är ett samhälle för enkla lösningar och engångsprodukter och det går osagt att det är en utmaning att utmana detta rådande system. Men tar man sig tid att försöka ändra sitt beteende så kommer mycket bra grejer på köpet. Att göra lite mer mat från grunden är ofta billigare. Att ta med matlådan till skolan eller jobbet kan spara många tior, som över tid blir en liten förmögenhet. Dessutom slipper du en engångsplastlåda som läcker ut otrevliga kemikalier i din mat. Skaffa en schampokaka som räcker i flera månader, eller kör helt utan schampo, ta med en termosmugg och fyll på den på pressbyrån. Möjligheterna är många.

Att undvika förpackningar och producera mindre skräp är inte det enda svaret på klimatkrisen. Men det är ett hållbarare alternativ. Och mindre plast i haven vore ju att föredra. För att inte tala om onödig produktion och utsläpp.

Under september månad drar vi igång ett projekt som vi kallar skräptember. Det går ut på att försöka producera så lite avfall som möjligt, alla utifrån egna förutsättningar. Det är som sagt en utmaning, men det märks snabbt i soptunnan och källsorteringstjärlen. Dessutom, då skapelsen mår bra mår vi bra, både psykiskt och fysiskt. Välj bort och välj hållbart helt enkelt. Häng gärna med på vårt experiment och dela med dig av dina framgångar och motgångar under #skräptember på sociala medier, så peppar vi varandra!

Skräprevolutionen är här och vi är riktigt peppade, lets do this!
/Hanna Gustafsson och Nils Arnell!