Tre anledningar till varför God Jord behövs

Tre skäl till varför klimatkriser, extrem rikedom och konfliktmineraler har allt med min kristna tro att göra, och varför jag är med och startar en kristen miljöförening för en hållbar och rättvis värld.

I somras gick en dröm i uppfyllelse för mig. Under ungefär två år hade jag pluggat globala frågor och undrade varför kyrkan i Sverige inte tar mer ansvar när det kommer till rättvisa, jämlikhet och hållbarhet. Så på en festival träffade jag en person som hade frågat sig samma sak, och han bjöd in mig till en kristen rörelse för miljö och rättvisa. Några månader senare är vi nu ett stort gäng från olika delar av landet som tillsammans bildat föreningen God jord. Dream come true! Men innan jag drar iväg för mycket om den vill jag ge dig tre stora anledningar till varför jag som kristen brinner för detta.

1. Vi har den största kärleken

Lite hela poängen med att vara kristen och följa Jesus är att älska. Älska Gud, älska sin nästa, älska sig själv. Kärlek är ingen bonus eller valbar aktivitet - kärleken är hela grejen! Så när det kommer till hur vi kristna ska se på varandra och resten av skapelsen tror jag att Gud bara väntar på att vi ska vilja älska mer, och på Guds gränslösa sätt. Att inte begränsa kärleken till oss själva, utan också till andra människor, och inte bara till människor utan till hela skapelsen. Till djur och blommor, skogar, vatten och berg. Jag tror att Gud bara väntar på att du och jag ska bli villiga att ta emot nåden att få älska med gränslös kärlek.

2. Vi har den största hjälpen

Att förändra världen är skitsvårt, det tar tid och kräver energi och kreativitet. Inför stora omöjliga saker (typ sociala, ekologiska och ekonomiska orättvisor i global skala) är det viktigt att komma ihåg att det faktiskt är Gud som håller hela världen. Det är liksom Guds plan att ställa allt till rätta. Och som Guds barn är vi inbjudna att vara med i Gudsrikesrörelsen som inte går att stoppa.
Att Gud är ostoppbar betyder inte att vi bara kan sitta i en soffa, dricka kyrkkaffe och vänta. Världens kristna är utvalda att vara Guds händer och fötter för att förverkliga Guds vilja på jorden. Inte för att vi på egen hand är så värst bra på att älska varandra utan för att det finns ett löfte om att Helig Ande vill hjälpa oss att nå det som är gott. Gud själv är i görningen, och det är för mig en bra anledning att haka på rörelsen.

3. Vi har det största hoppet

Oavsett hur du och jag ser på framtiden eller himlen så finns det i Bibeln ingen tvekan om att Gud lovat oss att allt kommer bli bra till slut. En ny himmel och en ny jord. Jag tror att Gud börjat med detta för länge sedan, att himlen inte är något där borta bara, utan att Guds rike tar plats här och nu. Om fred, helhet och liv är målet, om lidande, orättvisor och död en dag ska ta slut, då vill jag tillsammans med Gud och hela kyrkan dra himlen hit också idag.

God Jord

Runt om hela planeten finns jättemånga Jesus-följande syskon som längtar efter Guds rike. Sug på den tanken en stund, att vi skulle vara en global kyrka som tog kärleken till hela skapelsen med alla dess jordbor på allvar. Peppigt, I know! Även om det är mer en dröm än verklighet ibland så är kyrkan är på väg, och hon har varit det ett bra tag.
Vilket leder mig till det jag berättade om i början: att jag har fått bli del av gemenskap som tror på detta, en nystartad förening vi kallar God Jord - kristna för miljö och rättvisa. Vi delar drömmen om en kyrka vars kärlek får sträcka sig runt hela jorden, till alla människor och till hela skapelsen. Vi litar på Guds hjälp, och vi håller fast vid hoppet om en ny himmel och ny jord.
Vi vill inspirera, utrusta, uppmuntra och påverka kyrkan i Sverige. Och inte minst vill vi samla en gemenskap för alla som drömmer om en rättvis och hållbar värld, alla som vill lära sig mer, de som känner sig otillräckliga inför världens problem, alla som känner klimatskuld, de som bryr sig och de som skulle vilja bry sig.

Så häng på - rörelsen är igång

Skrivet av Erika Stacke