Vad nu då? - Tankar efter valet

politik
line_1
Skrivet av
Sandra Peterson

Ända sedan i januari har det varit tal om att det är valår. Sedan blev det valvecka och till slut också valhelg. Spänningen var stor på förhand, men lämnade en rätt så tom känsla kvar efteråt. Oavsett vilket eller vilka partier som du står bakom så kan man minst sagt säga att valresultatet lämnade oss som lika stora frågetecken som innan. Oklart är vad jag skulle kalla det. Det måste vara fler än jag som kollar på Sveriges kommande tid med ovissa ögon. Hur ska det gå? Vad kommer hända?

Nu står vi här, och vi vet än så länge inte mycket mer än vad vi gjorde på valkvällen. Då kan det vara skönt att veta att det finns någon som har koll på läget! Och jag pratar inte om Stefan Löfven eller Ulf Kristersson, jag pratar om vår högste ledare och konung - Gud. Han kommer inte lämna oss i mörkret. Han lyser med sitt väldiga ljus. Trots alla hårda vindar som blåser så finns det värme i vår Jesus Kristus. Låt honom vara din klippa, tillflykt och förtröstan när det är kyligt och när oklarheter lyser med sin närvaro.

Valresultatet visar på hur fort det kan svänga. Det visar på behovet av ett mer långsiktigt tänk än att vi bara kan förändra genom demokrati. Att Sveriges riksdag höll på att bli utan sitt enda miljöparti vittnar om detta, och utan dem vet man inte alls hur prioriterad klimatfrågan skulle bli på dagordningen. Oavsett vilken politisk åskådning man har så är det troligtvis så att de gröna partierna driver på de övriga partierna att steppa upp sin miljöpolitik, särskilt efter den varma sommaren vi gått igenom. Det viktigaste att inse att alla partier har sina fel och brister och att inget parti är räddningen för Sverige, varken för miljön eller på andra områden.

Räddningen stavas Jesus, och där har vi något som alla de politiska alternativen saknar. Vi har en långsiktig vision om hur den här världen bör se ut - helt enkelt för att den skapades så. Och när vi har det målet för ögonen så ger det oss ett helt annat perspektiv som inte påverkas av vilka som styr Sverige under varje mandatperiod, utan av att vår blick riktar sig högre än så. Vi ser uppåt på Gud och hans hjälp när alla andra bara blickar nedåt på praktiska lösningar.

Vi har ett vapen som står över alla andras - och det är bönen. Som kristna bör vi enträget jobba för en Godare Jord och i detta ingår att försöka påverka där vi kan på det andliga planet också. Bibeln är tydlig med att vi ska be för överheten, att deras val ska följa Guds vilja, och att det gäller oavsett vilka som har makten. Vi ska be att Gud ska forma deras hjärtan efter sitt.

Därför bör det för oss som kristna inte spela någon större roll vilka det nu blir som får regera de kommande fyra åren. Det kan snabbt bytas ut mot en helt annan miljöpolitik några år senare (titta bara på Donald Trumps USA som hoppade ur Parisavtalet) som förändrar spelplanen helt. Vårt mindset och mål borde vara att Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland globalt när det gäller miljöpolitik. För ärligt talat, både Alliansen och de rödgröna har under sina regeringsår lyckats väldigt bra på området. Men det behövs göras mer även här, och om vi som Sveriges befolkning visar på en attitydförändring gällande dessa frågor och lyfter upp dem som våra viktigaste, så kommer politikerna att lyssna. Om inte annat kan vi be att de ska rikta sina öron mot Gud och hans vision.

Vår enda uppgift är att fortsätta göra business as usual - så får Gud sköta resten.

Jakob Romeborn
Sandra Peterson

Sandra Peterson

Sandra Peterson

Redaktör för God Jords hemsida. En pratglad perfektionist och en kristen feminist som brinner för miljö och rättvisa. Älskar Gud och älskar Norrland (i den ordningen)!

Läs mer