Veganskt julbord

tips
line_1
Skrivet av
Jacob Schönning

Vi God Jord Lunds lokalgrupp träffades i slutet av november hemma hos en God Jordare och hade veganskt julknytkalas! Här delar vi med oss av de recept vi gjorde.

Rostad brysselkål med apelsin- och mandelsmör

För cirka 6 personer.

Ingredienser:
500 g brysselkål
50 g mjölkfritt smör/margarin
1 dl hackad sötmandel
1 apelsin
Rapsolja
Salt
Malen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader C.
  2. Skölj/skrubba brysselkålen och halvera bitarna, och lägg sedan i en ugnsform. Blanda runt med 1 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 min, rör om efter halva tiden.
  3. Riv skalet av halva apelsinen. Skala och skär ut hinnfria filéer av apelsinen.
  4. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mandeln, låt bryna under omrörning några minuter tills smöret tystnar.
  5. Tillsätt apelsinskal och klyftor i smörblandningen.
  6. Ringla smörblandningen över brysselkålen. Kålen kan göras i förväg, men apelsinklyftorna ska helst vändas ned precis innan servering.

Veganiserade ”köttbullar”- passar inbitna köttälskare

För 40-50 vegobullar.

Ingredienser:
300 g tinad, fryst sojafärs
½ dl torkade gröna linser
10 kryddpepparkorn
10 enbär
1 gul lök
2 dl havregrädde
1 krm malen kryddnejlika
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk grönsaksbuljongpulver
½ msk grovkorning söt senap
1 dl ströbröd
100 g kokt skalad rotselleri
100 g kokt skalad potatis
1 tsk fiberhusk
Mjölkfritt smör/margarin till stekning

Gör så här:

  1. Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 8 timmar.
  2. Häll av linserna och låt dem rinna av väl.
  3. Mortla kryddpeppar och enbär fint.
  4. Skala, dela och finhacka löken. Stek löken i margarin i en stekpanna tills den är mjuk, ca 3 minuter.
  5. Tillsätt havregrädde, kryddpeppar, enbär, kryddnejlika, soja, buljongtärning och senap. Låt koka ca 3 minuter. Mät upp ca 1 ½ dl lökgrädde. Häll i en bunke och blanda ner ströbröd. Låt svälla ca 5 minuter.
  6. Mixa linserna i en matberedare eller med stavmixer till fint smul. Riv rotsellerin grovt och potatisen fint.
  7. Bland ner linser, rotselleri, potatis, fiberhusk och sojafärs i ströbrödsblandningen. Blanda till en slät smet. Låt svälla i ytterligare 5 minuter.
  8. Sätt ugnen på 175 grader C.
  9. Rulla 40-50 bullar. Stek i omgångar i rikligt med smör på hög värme i ca 5 minuter. Lägg i ugnsform och stek klart i ugnen ca 10 minuter.
    Bullarna kan lagas ett par dagar i förväg. Låt dem svalna och förvara i kylen. Värm vid servering på 150 grader C ca 20 minuter eller tills de är varma.

Vegansk kålpudding

För cirka 6 portioner.

Ingredienser:
¼ stort vitkålshuvud - blir 2 ½ liter strimlat
1 gul lök
50 g mjölkfritt smör/margarin
2½ dl gröna eller röda linser
1 lagerblad
2-3 msk ljus sirap
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk buljongpulver
1½ dl russin
2 dl vatten
Salt och peppar
(Kokt potatis)
(Lingonsylt)

Gör så här:

  1. Strimla kålen och löken och fräs det i smöret i en panna.
  2. Skölj och koka linserna i dubbel mängd vatten enligt anvisning på paketet.
  3. Ringla sirapen över kålen, lite i taget och fortsätt steka tills kålen blivit gyllenbrun.
  4. Tillsätt buljongtärningen, russin, lagerblad och vatten och låt allt puttra ihop.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader C.
  7. Varva kål och linser i en ugnsform. Börja och sluta med vitkål.
  8. Grädda i ugn ca 10 minuter. Under tiden kan du vispa ihop en brunsås, gärna enligt receptet nedan.
  9. Servera gärna med kokt potatis, lingonsylt och brunsås.

För brunsås behövs:
1 msk mjölkfritt smör/margarin
1 msk vetemjöl
1 msk tamari (soja)
1 msk tomatpuré
4 dl havregrädde

Gör så här:

  1. Vispa ihop alla ingredienserna i en kastrull under uppvärmning.
  2. Krydda med lite svartpeppar och smaka av.

Brantevikstofu

För 6-8 bufféportioner.

Ingredienser:
1 gul lök
1 rödlök
270 g fast naturell tofu
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12%)
3 dl vatten
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1/2 msk citronpeppar
1 lagerblad
1 tsk salt
1 dl finskuren dill till servering

Gör så här:

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skär tofun i ca 3 cm breda bitar och lägg i en väl rengjord glasburk.
  3. Koka upp socker, ättiksprit och vatten tillsammans med kryddor, lagerblad och salt. Låt svalna.
  4. Häll ättikslagen över tofun. Låt stå i kylen över natten.
  5. Tillsätt löken och rör runt.
  6. Till servering: Häll av lagen och lägg upp tofun i en skål. Tillsätt dillen. Servera gärna med ett gott knäckebröd.

Brysselkål i senapsgrädde

För cirka 4 portioner.

Du behöver:
300 g färsk eller fryst brysselkål
1 rödlök
2 dl sojagrädde eller havregrädde
1 krm svartpeppar
50 g svarta oliver
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en gryta.
  2. Lägg i brysselkålen och häll på grädden.
  3. Smaksätt med senap, salt och peppar. Låt kålen koka på svag värme utan lock tills den är mjuk, ca 5 min för fryst och ca 10 min för färsk.
  4. Rör ner oliverna i grytan.

”Veganssons”- Vegansk Janssons frestelse

För cirka 6 bufféportioner.

Ingredienser:
800 g/8 st medelstora fasta potatisar
4 dl grädde, exempelvis av havre eller soja
0,5 burk soltorkade tomater eller 15 st oliver
1 gul lök eller 7 cm purjolök
1,5-2 tärningar grönsaksbuljong
1-1,5 tsk salt
1 msk misopasta
1 krm liquid smoke
3 msk ströbröd eller panko
2 msk mjölkfritt, flytande margarin
0,5 msk olja att steka i

Gör så här:

  1. Halvera en lök och hacka den i tunna skivor. Fräs lök i olja i några minuter på medelhög värme tills den får lite färg. Om du kör med purjo behöver du inte steka löken.
  2. Finhacka soltorkade tomater eller/och oliver.
  3. Häll grädde i en liten kastrull, smula över tärningar med grönsaksbuljong, klicka i misopasta och ha i en liten droppe liquid smoke. Koka upp försiktigt, rör runt och se till att misopastan och grönsaksbuljongen löser upp sig. Ställ åt sidan.
  4. Finstrimla potatis. Gör några i taget så att de inte blir bruna.
  5. Smöra in botten av en ugnsfast form och täck botten med strimlad potatis. Strö över lite lök och soltorkade tomater/oliver. Häll på en dl av gräddblandningen. Fortsätt av varva ingredienserna och se till att avsluta med potatis på toppen. Runt 3 cm potatis ska sticka upp ur gräddblandningen.
  6. Ringla över massa smör och strö över ströbröd och kör in i ugnen. 225 grader i runt 45-50 minuter eller tills toppen har fått färg.

Vegetariska revbenspjäll

För 2-3 portioner.

Ingredienser:
1-2 påsar Anamma vegofiléer eller Oumph ”The pure filet”
0,75 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
3 msk honung eller ljus sirap
4 pressade vitlöksklyftor
Ca 4 cm riven färsk ingefära
2,5 msk kinesisk soja
2 msk srirachasås
3 msk dijonsenap
Saft från 1 pressad apelsin

Gör så här:

  1. Dag ett. Blanda ihop socker, honung och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna därefter och låt svalna i kastrullen. Lägg därefter vegoköttet i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Ställ kallt i ETT DYGN och låt dra.
  2. Dag två. Sätt ugnen på 200 grader och fiska upp vegoköttet ur marinaden och lägg upp dem i en ugnsfast och lättdiskad långpanna. Spara marinaden i en skål vid sidan om.
  3. Grilla vegoköttet i ugnen i ca 45 minuter, eller tills de fått rejält med färg och en knaprig yta. Gränsen mellan bränd och knaprig kan bara du bestämma själv vart du tycker att den ska gå. Ta ut formen var tionde minut och pensla på rikligt med marinad. Vänd vegoköttbitarna efter halva tiden och pensla på andra sidan så de blir jämt grillade. Nästan all marinad ska gå åt.
  4. Låt svalna några minuter och ät tillsammans med kokt potatis och äppelmos eller med coleslaw och potatisklyftor beroende på vad du gillar bäst.

Bananglass

För 1-4 personer, beroende på hur mycket som ätes.

Du behöver:
5 bananer
2.5 dl sojagrädde
Lite vaniljsocker
Lite bär/choklad/annat gott

Gör så här:

  1. Mixa.
  2. Sätt i frysen.
  3. Vänta 3 timmar.
  4. Ät.