Vittnesbörd: Gud kan förändra hjärtan


Skrivet av
God Jord

På Frizon gick jag och min vän Rebecka till God Jords monter för att hennes bror volontärade där. Vi skrattade lite åt att man kunde göra hotell till bin. Sedan fastnade vi där en bra stund för att de hade en skön soffa. Rebecka hade tänkt mycket på miljö och rättvisefrågor och för henne var det självklart att bli medlem. Jag däremot har alltid varit ganska likgiltig och ärligt talat inte brytt mig om att köpa rättvisemärkt och ekologiska bananer etc. När frågan kom till mig om jag också ville bli medlem, skämdes jag lite men sa helt ärligt hur det var med min likgiltighet.

Sedan sa jag det där som man ska akta sig för att säga om man verkligen inte menar det. Jag sa att jag vill att mitt hjärta ska slå för det som Guds hjärta slår för. Inte tänkte jag på att Pappa Gud är universums bästa hjärtkirurg och att han kan ändra ett hjärtas inställning bara sådär, men Han är ju den Han är trots allt.

Bara någon minut senare blev jag som tagen av en tanke på insidan. Det blev så tydligt för mig hur mycket orättvisor jag ”omedvetet” bidrar till genom min konsumtion. Jag har ju hört om unga kvinnor som blir förtryckta i klädindustrin tidigare, men då bara valt att blunda. Vi lever i en global värld, vilket betyder att vi gör så många val gemensamt. Vi blir som marionetter för den onde när vi lägger in våra pengar till att upprätthålla det omoraliska marknaderna som förtrycker så många miljoner människor över världen. Jag har till exempel hört att det är mycket barnarbete i kakaoindustrin. Det känns så oskyldigt att gå och köpa kakao till kladdkakan och ta det billigaste märket, men om alla tänker så sätter man ju inte någon press på marknaderna att förbättra sig. Det finns ett ordspråk som lyder “Många bäckar små blir en stor å” och just så är det.

Jag som var så skeptisk bara någon minut tidigare stod istället där i God Jords montern och predikade för alla om mina nya insikter, det är så självklart och basic egentligen men det blev levande för mig där och då. Efter denna insikt kände jag mig fortfarande ganska likgiltig inför miljöfrågan, jag brukade tänka att det finns viktigare saker för mig att kämpa för. Jag frågade ändå Erika som stod i montern om hon kunde överbevisa mig om detta. Hon började prata om att alla djur är liv som är skapade av Gud och hur djurarter dör ut på grund av vår livsstil, då började jag gråta. Jag blev så förvånad av min egna reaktion, att jag som varit så kall i ämnet stod där och grät, men plötsligt kändes allt så klart.

Det gick upp för mig att om vi kristna kallar oss för Skaparens barn så har vi lite att leva upp till. Just nu är det flest människor utanför kyrkan som värnar och kämpar för miljön. Våra liv som kristna ska spegla vår Skapare, en bra början kan ju då vara att värna och ha respekt för det Han skapat. Erika i montern frågade om hon fick be för mig. När hon bad såg jag en bild av ett grönt hjärta, jag började då skratta. Gud ville ge mig ett grönt hjärta.

The story goes on.. Under måltiden diskuterade vi ännu mer och jag tänkte då på detta med djurens värde och hur man kan förstå alla djuroffer i Gamla Testamentet. Då gick det upp för mig att djuren som offrades i Gamla Testamentet snarare vittnar om Guds hjärta för djuren än att han inte skulle bry sig om dem. Djuren fick ju äran att vara en bild av och förbereda vägen för Guds älskade son som skulle ställa allt tillrätta. Likt Jesus så är djuren oskyldiga, då det inte var de som gjorde valet att äta av frukten med stor F. Dessa tankar gav mig lite perspektiv. Väl på väg från maten pekade jag på marken och skrattade lite ”haha ett hjärta av jord”, sedan gick det upp för mig, I bönen såg jag ett grönt hjärta, nu såg jag ett hjärta av jord där på marken. Det kunde inte vara en slump. Sedan detta hände har jag börjat tänka mer på vad jag praktiskt kan förändra i min livsstil. Jag har märkt hur mycket jag älskar att köpa kläder på second hand. Där kan man fynda, det är ingen annan som har plagget, vinsten går ofta till en god sak och det är MILJÖVÄNLIGT! Utöver det hade jag tänkt köpa mer rättvisemärkt och äta mer vegetariskt.

Efter den där dagen på Frizon fick jag frågan om att bli medlem i God Jord igen och då tvekade jag inte en sekund. Jag är så tacksam för att God Jord finns och upplyser sådana som mig om miljö och rättvisefrågor. Det är ett så viktigt ämne för denna tid och det förtjänar mer uppmärksamhet i kyrkan än vad det får idag. Jag tänkte sammanfatta detta blogginlägg med ett citat jag nyligen läste och det får tala för sig själv.

“Every time you are spending money you are casting a vote for the kind of world you want.” - Anna Lappé

IMG_2175
Jacqueline Claeson