Black Friday och meningen med livet

konsumtion
line_1
Skrivet av
Erika Stacke

Idag är det Black friday och hälften av oss svenska konsumenter väntas shoppa idag, för totalt ungefär 6,5 miljarder kronor. Eftersom de allra flesta av oss redan har vad vi behöver och lite till skulle man kunna kalla detta en konsumtionshetsens dag. I och med detta träffades vi i God jords göteborgsgrupp en söndagkväll och diskuterade konsumtionskultur, kyrka och meningen med livet.

Så här tänkte vi!

I vårt samhälle är det inget konstigt att köpa och äga saker. Vissa av dem behöver vi, en del är kanske inte nödvändiga men ger oss mervärde och glädje, och andra ligger mest på hög. Många av oss har fler saker än vi känner att vi har tid att använda. En del saker har vi för att de representerar ett dröm-jag, eller kanske någon jag var förut. Konsumtion kan skapa en känsla av trygghet och självständighet. Mycket av det vi äger är saker som är “bra-att-ha” (en slagborr kom upp som exempel). Det känns skönt att ha massa saker som jag kan komma att behöva… sisådär en gång vartannat år.

Vi frågade vad detta egentligen gör med oss

Överkonsumtion kan göra att jag blir mer och mer självtillräcklig, och att jag därmed får färre tillfällen att öva delande och beroende till andra människor. Osund självständighet och individualism försvårar ett kristet liv som handlar om att bli del i en större helhet genom Kristi kropp. Vi är skapta att hänga ihop och inte vara oss själva nog. Detta tror jag inte bara är något “andligt” utan öven praktiskt och materiellt. I konsumtionssamhället matas vi konstant med nya behov (genom ex reklam). Vi köper saker vi plötsligt känner att vi behöver eller kommer behöva. Kan det göra att vi får svårt att se vad våra egentliga behov egentligen är? Om vi alltid är mätta och alltid har en buffert av prylar att möta våra sug med? På så sätt kan konsumtionen göra att jag tappar en del av kontakten med mig själv.

Leva i enkelhet?

Under kvällen lärde vi oss om minimalism - att rensa bort det som tar upp plats och på så sätt göra rum för det som är viktigt i livet. Det handlar om att se på hur jag vill leva, vad som är meningsfullt och viktigt, och sedan skapa mer utrymme att följa de värderingarna. Utifrån det här synsättet är det rimligt att den som älskar att läsa böcker har många böcker hemma, medan den som aldrig läser kan ge bort sina. Fördelar vi såg med minimalism var att vi sparar tid och pengar när vi avstår konsumtion och har mindre grejer hemma, att vi lär oss bli tacksamma och nöjda med det vi har, och att vi kommer i mer kontakt med andra människor (eftersom vi behöver låna mer av varandra). Kanske då även mer i kontakt med oss själva och våra behov. Jag tror också att det är att närma sig Guds vision för skapelsen, en där vi lever mer som ett än som uppdelade. I vårt samhälle är (över)konsumtion normalt. Som med alla “självklarheter” tror jag att det är viktigt att vara medveten om dem och fundera på vad som kopplar an eller krockar med vår tro. Utifrån reflektionen kan vi sedan avgöra hur vi ska hantera det. I en tid av Black friday och julhandel tyckte jag och de andra på samtalskvällen att det var inspirerande och befriande att få komma ihåg att man inte måste följa med konsumtionsströmmen.

Göteborggruppens tips om du vill testa minimalism!

  • Testa att ta en köpfri månad där du bara köper sånt du verkligen behöver (dvs typ mat)
  • Om du vill rensa bland dina saker: skilj på just-in-case (bra-å-ha-prylar jag tror att jag kommer behöva) och just-for-when (saker jag vet att jag kommer behöva använda)
  • Lägg undan allt (tex alla kläder) och ta fram en sak när du använder den, då märker du vilka saker du faktiskt inte behöver eller aldrig använder.
  • Undvik lockelsen! Om du märker att du blir köpbenägen när du scrollar vissa instagram-konton eller strosar på shoppninggatan, gör det mer sällan och slipp frestelsen.