Tips och pepp för att börja plogga

Plogga = plocka skräp + jogga

Anledningar till att plogga

1. Det är en tjänande och renande handling för hela skapelsen!
→ Enligt Håll Sverige Rent så hamnar 5-13 miljoner ton skräp i våra hav varje år. Nedskräpning är alltså ett problem som vi inte helt kan förhindra men tillsammans kan vi göra skillnad genom att “shina” delar av Sverige.

2. Det känns meningsfullt och givande!
→ Att tillsammans med andra göra något vettigt och svettigt med ständig pepp från anonyma stadsbor. Toppen för både ande, kropp och skapelse!

3. Ypperlig aktivitet för att likt Jesus synas på gatorna!
→ Vilken perfekt möjlighet att visa på Guds kärlek! Kom ihåg “Alla ska förstå att ni är mina lärjungar om ni visar kärlek” Joh 13:35. Och det är även en aktivitet som är möjlig att genomföra i coronatider.

Samarbetet mellan KRIK och God Jord

Både KRIK och God Jord är organisationer med Jesus i centrum. Nu satsar vi tillsammans för att lyfta god hälsa - för människan och för skapelsen. Plogging är en dröm-matchning för våra rörelser och för det världen behöver just nu, let’s #prayandplogg.

Här nedan finns lite tips och råd för hur du startar ett plogg-event.
Det är inspiration för alla som vill dra ihop något, oavsett nivå. Allt från elitlöpare som ploggar sig igenom hela stan till att plocka lite skräp på promenaden.

Att tänka på innan du börjar plogga

  • Samla ihop ett härligt gäng. Skulle ni inte bli fler än två så tänk på “där två eller tre är samlade i mitt namn så finns jag mitt ibland er” Matt 18:20. Både KRIK och God Jord har lokalgrupper runt om i Sverige. Ta kontakt med närmsta grupp och se om det finns ett peppat gäng där, eller kontakta Marta Åkesson 073-0314691 (God Jord) eller Emmy Leander 073-0911528 (KRIK) om du har frågor eller vill starta en grupp.
  • Sprid gärna info om eventet i sociala medier (fb-event, peppa på Instastories, gör en TikTok dans).
  • Välj en bra plats. Kanske centralt där människor ser er? Det kan vara fint att utgå från en kyrka, börja och avsluta tillsammans.
  • Fota och filma under ploggningen! Använd gärna #prayandplogg och tagga @kriksverige @god.jord

Bra att ha

  • Handskar.
  • Västar med KRIK/God Jord logga på.
  • Neutrala soppåsar (om man inte vill göra smygreklam för ett väldigt hållbart företag…)

Kom ihåg

  • Att ni springer tillsammans - ingen får hamna ensam varken innan eller efter! Kanske vill några helst powerwalka och andra springa på - snacka ihop er!
  • Att vara glada och sprida Guds ljus!
  • Att be innan ni börjar eller efter #prayandplogg.

Om du vill läsa om hur det gick till när Uppsala ploggade för första gången kan du klicka HÄR.

krik