Våra medmänniskor över världen

medmänsklighet
line_1
Skrivet av
God Jord

Vad är motivationen bakom att bry sig om miljön? För mig handlar det inte främst om miljön i sig, naturen eller djuren, även om de också är viktiga. Det handlar om människor. Människor som du och jag. Jag tror att om fler verkligen förstod det skulle miljöengagemanget öka betydligt.

Jag har haft förmånen att resa en del i mitt liv. Till bland annat Tanzania, Taiwan, Indien och framför allt Nepal, där jag tillbringat fem år av min barndom som missionärsbarn. Där har jag mött människor som kanske verkar annorlunda än mig men som på insidan är ganska lika mig. Klyschigt, eller hur? Men jag tror att vi kan ha svårt för att verkligen förstå det. Om det var våra vänner och bekanta som gick runt där på bomullsfälten och sprayade giftiga kemikalier eller tvingades fly sina hem på grund av naturkatastrofer orsakade av klimatförändringar tror jag att vi skulle bry oss. Men människorna på andra sidan jorden berör oss inte på samma sätt.

Jag tror att vi måste förändra vårt sätt att se på människor runt om i världen. De är verkligen våra medmänniskor, och vi hade lika gärna kunnat fötts i samma länder som dem. Vi måste, som God Jords manifest säger, värdera våra syskon i Bangladesh lika mycket som grannen på gatan. För mig är det inte så svårt eftersom jag har fått möta så många av de här människorna. De har varit i mitt hem, jag har fått ta del av deras vardag och skratta tillsammans med dem. Men de av er som inte gjort det då? Det blir svårare, men det är långt ifrån omöjligt. Prata med invandrare om livet i deras hemländer, titta på filmer som visar vardagen för människor på andra sidan världen, försök att sätta dig in i deras situation. Försök att förstå på djupet att människor över hela världen är dina medmänniskor, inte så olika dig själv. Låt det, tillsammans med Jesus ord om att älska din nästa som dig själv, bli din motivation för att engagera dig i miljöfrågor.

/Gästskribent Ida Ardeby