Tillbaka till grunden - tillbaka till Jesus


Skrivet av
Sandra Edin

Idag predikade vår ordförande Johannes Widlund i Korskyrkan i Uppsala utifrån temat "Tillbaka till grunden - tillbaka till Jesus".
50778351_240007603588755_4241697954794045440_n

Han pratade om skapelseberättelsen, om Guds skapelse och om hur människan behandlar denna skapelse. Om hur människor är kallade att bruka, odla och bevara. Han pratade om det vackra i naturen och hur hans morfar brukade hitta inspiration till sina målningar i Guds fantastiska canvas. För naturen skapar förundran i människors ögon.

"Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den." (1 Mos 2:15)

Ofta får vi för oss att jorden är vår och att vi är fria att göra vad vi vill med den, medan det i Psalm 24 står att jorden är Herrens med allt vad den rymmer. Han drog en liknelse till hur det skulle vara att låna en väns lägenhet, under en längre period. Vännen vill att man ska känna sig hemma, får gärna sätta egen prägel på det, men självfallet inte förstöra den, förstöra golvet, slänga skräp i hörnen och låta alla krukväxter dö. Skulle det inte vara lite märkligt om vännen knappt känner igen sin egen lägenhet? Vad skulle Gud se om han gick husesyn i sin lägenhet nu?

Johannes nämnde fakta, som jag tänker anta på folks reaktioner, kom som en chock. När han berättade att det är så varmt i Australien att frukt kokar direkt från träden så hörde jag ett "oj" från flera bänkar runtom mig. Jag tror att människor behöver få höra om verkligheten och jag tror att denna verklighet som presenterades idag var en ögonöppnare för många.

Men det stannade inte med fruktansvärd fakta. Det slutade inte med katastrofsiffror. För vi vill blicka framåt och peka på en lösning. Johannes gav oss verktyg att fortsätta: att sätta oss ner vid Jesu fötter och läsa hans ord. För där finner vi receptet. Han presenterade sina och God Jords tre grundprinciper för att minska våra ekologiska avtryck och istället öka våra Jesusavstryck: enkelhet, osjälviskhet och förundran. Om du vill läsa mer utförligt om dessa värdeord så finns det här, här och här.

Avslutet var handfasta tips och värdefulla uppmaningar. Att komma ihåg att tacka Gud för att vi får bo och leva på hand vackra planet. Att fråga Gud vad jag personligen behöver vända om kring och var jag behöver vägledning i mitt liv. Men också att hjälpa varandra - för vi är skapade för gemenskap och vi behöver varandra.

När jag och Johannes efter gudstjänsten ställde oss i fikakön var det svårt att ens säga några meningar till varandra, för det kom hela tiden fram människor som ville tacka honom. Som ville tacka för att han delade Guds längtan för vår jord. För att de ord som delades idag fick uppenbaras för människor. DET HÄR behöver vi i kyrkan. DET HÄR behöver vi nämna. DET HÄR behöver vi prata om.