Det här med kött och mjölk (Del 2)

kött
line_1
Skrivet av
Jacob Schönning

Den 1 november var det Internationella vegandagen! Den firas till minne av grundandet av brittiska The Vegan Society november 1944, som myntade termen vegan för en person som är mjölk- och äggfri vegetarian.

Idag säger man att vegan är den som med sin livsstil försöker undvika produkter med djurdelar för att minimera onödigt lidande hos djur, eller för att minimera sin skadliga miljöpåverkan. Hipp hipp hurra för veganism!

Dagen till ära följer vi upp ett inlägg från i somras om det här med kött och mjölk. Då tog jag upp några vanliga invändningar jag hört från folk som är skeptiska till att närma sig veganism. Nu blir det mer fokus på Bibel- och Jesusrelaterade invändningar:

1. Gud sa till Noa: ”Allt som rör sig och lever ska ni ha till föda.”(1 Mos 9:1-7) och till aposteln Petrus: ”slakta och ät” (Apg 11:5-10). Det här borde väl betyda att Gud inte ger oss någon begränsning för kosten! Ända sedan Noa har vi har vi ju haft rätt att döda och äta. Och Petrus får det bekräftat under det nya förbundet. Eller?

Nåja. Frågan är om vi i dagens värld kan tolka detta som ”Ni får rätt att avla och massproducera. Slakta och ät hur mycket ni vill utan hänsyn till djur, natur eller er globala nästa”. Säger Gud att köttätande aldrig har onda konsekvenser? Att vi inte kan behöva sätta gränser för oss själva? Eller behöver vi förstå detta både i relation till förändrade konsumtionsvanor och till resten av Bibeln? Jag har svårt att tro att Gud manar oss att låta djurindustrin förstöra planeten.

2. Jesus och apostlarna åt ju kött? Så det kan ju knappast vara en synd! Och dessutom förklarade Jesus all mat ren (Mark 7:1-23). Kom inte och upphäv Guds bud med dina egna bud!

Ja. Det är sant att Jesus åt kött. Vi ser i evangelierna att han deltog i påskmåltiden där han och hans lärjungar helt enligt traditionen från uttåget ur Egypten åt ett lamm. Efter uppståndelsen åt han dessutom fisk för att bevisa för lärjungarna att han inte bara var en ande, utan uppstånden kroppsligt. Så vi har minst två exempel på då Jesus åt kött. Och eftersom Jesus levde syndfritt måste det betyda att köttätande per se inte är syndigt.

Men betyder det att vi idag kan äta kött utan problem? Nej. När Jesus gick på jorden fanns ännu ingen plågsam djurindustri, ingen global resursojämlikhet, inga mänskligt orsakade klimatförändringar. Det har vi nu. Vi vet nu att det enskilt bästa man kan göra för skapelsen är att helt avstå från kött- och mejerikäkande. Det minskar kraftigt ens växthusgasutsläpp, men leder också till en massa andra goa saker som besparing av vatten och mark och mindre övergödning, avskogning och artutrotning.

Trots dessa skillnader åt Jesus och den första kyrkan knappast särskilt mycket kött, eftersom det var dyrt och de var kända för att leva enkelt och självuppoffrande. Hade de kastats in i vår tid hade de nog mer än höjt några ögonbryn och tappat några hakor över vårt sätt att äta och använda djuren. Med andra ord skulle det göra enorm skillnad om vi tog rygg på deras kost.

När det gäller människors och Guds bud så var det något som jag grubblade över länge när jag omvände mig från köttätande. Hittar jag på egna regler och bud när jag påstår att köttätande är dåligt, kan det alls aldrig vara syndigt? Jag kom fram till att när det gällde mitt eget köttätande såg jag åtminstone en syndig attityd i den likgiltighet jag hade levt med inför konsekvenserna av min egen livsstil, eftersom jag hade varit medveten om dem ett bra tag och ändå fortsatt på invanda hjulspår.

Jesus avslutar sin förklaring om Guds och människors bud i Markus med att ”Inifrån, från människors hjärtan, kommer de onda tankarna: sexuell omoral, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, orgier, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.” Finns det något här som driver oss till köttätande?

3. Jag skulle aldrig kunna bli vegan.

Det här är inte så mycket ett argument som ett slags uppgiven suck. Kanske rädsla för eget misslyckande. Många som inser problemen med sin kost men också vet hur starka deras vanor är kan visa en aning beundran inför veganer och försöka distansera sig för att slippa försöka ge sig i kast med ouppnåeliga mål. Det blir ett allt eller inget-tänkande. Eftersom få klarar göra radikala förändringar över en natt blir det ingen förändring alls. Men vänta nu? Vad hindrar oss från att skära ner lite i taget på köttet eller mjölken? Nåden befriar oss.

Så känn dig för och ha kul på vägen. En bra källa till inspiration är denna hemsida där du kan beställa hem ett gratis inspirationsmagasin(klicka fliken ”Vegoguiden” högst upp och sedan till höger ”Beställ inspirationsmagasin”) 😊

Men hur mycket kött är ok i det långa loppet? Har inte Gud gett oss djuren för att få njuta lite grann av kött?

Tja, nyligen kom en rapport om att svenskar bör minska sin kött-, ägg- och mjölkkonsumtion ännu mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Det verkar röra sig om en snittminskning på ungefär 75-80% eller mer. Och jag tänker att vi hellre går lite längre än vad som är nödvändigt än tvärtom.

Träna dig i "nästankärlek" genom att låta kärleken få omfatta alltmer av din kost. Be att Anden hjälper dig. Och du, visste du att vi njuter mer efteråt av att äta lite mindre av det goda?

Photo Credit (bilden ovan): Matts__Pics Flickr via Compfight cc