En vegansk dag
Min fantastiska vän Julia Helleday har satt ihop ett gäng recept till er! Här kommer 5 veganska recept till 5 mål på en dag. Alla recept är gjorda och alla bilder tagna av Julia. För att få mer inspiration och tips kan ni följa henne på @juliahelleday på Instagram.
Frukost
Rårisgrynsgröt med vanilj & kanel
4 personer (vegansk, raffinerat sockerfri, glutenfri)
3 dl råris
7 ½ dl vatten
3 dl kokosmjölk
1 vaniljstång
1 kanelstång
1 dl mandlar
1 dl mandelmjöl
Blötlägg råris och vatten i minst 8 timmar, eller förslagsvis över natten. Häll det blötlagda råriset tillsammans med sitt vatten i en kastrull. Blanda ner kokosmjölk. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet rakt ner i kastrullen. Lägg ner vaniljstången och kanelstången och låt koka med gröten. Låt småkoka i ungefär en och en halv timme. Gröten är klar när den är riktigt krämig. Ta upp vanilj- och kanelstången. Skålla mandlarna och ta bort skalet, grovhacka och rör ner i den färdiga gröten. Blanda sist ner mandelmjöl. Klart! Rårisgrynsgröten håller flera dagar i kylskåp. Värm då upp med lite vatten i en kastrull. Servera med havremjölk, kanel och kokossocker.
Lunch
Hasselbackspotatis med grönkålsröra och örtig citronsås
4 personer (vegansk, raffinerat sockerfri, glutenfri, nötfri)
12 medelstora potatisar
2 msk rapsolja
½ - 1 tsk timjan
salt & peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en djup ugnsplåt med bakplåtspapper. Skrubba potatisarna. Lägg en potatis i taget i en stor träslev och skär 2-3 mm breda skivor tills kniven tar i sleven. Gör detsamma med alla potatisar och lägg i ugnsplåten. Pensla en första gång med 1 msk rapsolja och strö över timjan på varje potatis. Salta och peppra. Baka i ugnen 35-40 minuter tills potatisarna är helt mjuka. Pensla en andra gång med 1 msk rapsolja efter 20 minuter. Gör grönkålsröran under tiden.
350 gram aubergine
200 gram färsk grönkål
3 dl kokta kikärter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
2 msk tamarisoja
salt & peppar
Hacka auberginen i tärningar. Ta bort den tjocka stammen från grönkålen och riv bladen i bitar. Skala och hacka rödlöken, pressa viitlöken, skölj kikärtorna. Häll allt i en stor skål och blanda med rapsolja, tamari, salt och peppar. Ställ åt sidan. När hasselbackspotatisarna är mjuka, ta då ut plåten och häll i grönkålsröran. Ställ tillbaka i ugnen i cirka 15 -20 minuter. Gör citronsåsen under tiden.
3 dl havrefraiche
1 citron, zest
½ citron, saft
1 dl gräslök
¾ dl persilja
salt & peppar
Riv citronens zest, det yttersta skalet, och pressa saften ur ena halvan. Hacka gräslök och persilja, fryst eller färsk går lika bra, och blanda med havrefraiche, citronzest och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera hasselbackspotatisen och grönkålsröran med citronsåsen.
Mellis
Tranbärssmoothie med hasselnötter & banan
2 personer (vegansk, raw, raffinerat sockerfri, glutenfri)
3 dl frysta tranbär
5 dl vatten
1 dl hasselnötter
8 dadlar
2 bananer
1 nypa kanel
Mixa samtliga ingredienser till en krämig smoothie. Fyll eventuellt på mer vatten om smoothien känns för tjock. Drick direkt!
Middag
Gratinerad pumpa med quinoa, trattkantareller & gul zucchini
4 personer (vegansk, raffinerat sockerfri, glutenfri)
2 små matpumpor
3 dl vit quinoa
2 tärning grönsaksbuljong
6 dl vatten
1 ekologisk apelsin, zest
4 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja
1 gul zucchini
4 små äpplen
2 dl hasselnötter
2 dl trattkantareller
Sätt ugnen på 225 grader. Skär av pumpornas topp, gröp ur det trådiga innehållet samt kärnorna. Smörj pumpaköttet med kokosolja, salta och peppra. Grädda i ugnen i 15-30 minuter. Pumpan är klar när den är mjuk, testa med potatissticka för att vara säker. Koka under tiden quinoa, vatten och grönsaksbuljong i 10-15 minuter. Ställ åt sidan. Riv apelsinens zest (det yttersta skalet). Pressa vitlök och rör ihop med apelsinzest, kokosolja och lite salt i en stor skål. Hacka zucchini och äpple och blanda med apelsin- och vitlöksoljan. Rosta hasselnötter i 4-6 minuter i 225 grader. De ska få färg, men vakta de noga. Rensa trattkantarellerna och fräs i kokosolja tills de fått lite färg. Blanda ihop hasselötter, quinoa och trattkantareller med äpple- och zucchiniblandningen. Ta ut pumpan och gröp ur pumpaköttet så mycket du kan utan att förstöra skalet. Blanda med resten av fyllningen som du sedan häller ner i pumpan igen. Grädda 5-10 minuter till. Ät ihop med en klick av äpplemos, färsk spenat och lite hummus.
Kvällsfika
Juliga scones med saffranssmak eller vörtkryddor
8 stycken (vegansk, raffinerat sockerfri, glutenfri)
Saffransscones
1 ½ dl bovetemjöl
2 dl majsmjöl
1 ½ dl rismjöl
2 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 msk linfrön
1 msk fiberhusk
3 msk kokossocker
50 gram kokosolja
2 dl havremjölk
¾ dl honung
1 kuvert saffran (½ g)
1 dl sötmandlar
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och ställ åt sidan. Värm kokosolja, havremjölk, honung och saffran i en kastrull på låg temperatur. Häll i de torra ingredienserna och rör snabbt ihop till en smet. Låt stå i 10 minuter. Klicka ut smeten, som fortfarande ska vara kladdig, till två runda kakor. Cirka 15 cm i diameter. Skär ett kryss genom mitten. Grovhacka mandlarna, strö på toppen och tryck ner dem lite lätt. Grädda i 12-15 minuter, eller tills sconesen fått färg.
Vörtscones
1 ½ dl bovetemjöl
2 dl majsmjöl
½ dl rismjöl
2 msk potatismjöl
1 påse vörtkryddor
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 msk linfrön
1 msk fiberhusk
3 msk kokossocker
1 dl russin
50 gram kokosolja
2 dl havremjölk
¾ dl honung
1 dl solrosfrön
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och ställ åt sidan. Värm kokosolja, havremjölk, och honung en kastrull på låg temperatur. Häll i de torra ingredienserna och rör snabbt ihop till en smet. Låt stå i 10 minuter. Klicka ut smeten, som fortfarande ska vara kladdig, till två runda kakor. Cirka 15 cm i diameter. Skär ett kryss genom mitten. Strö solrosfrön på toppen. Grädda sconesen i 12-15 minuter, eller tills de blivit gyllenbruna.